Norge bøyer seg ikke for EUs krav

Norge bøyer seg ikke for EUs krav om umiddelbart å oppheve importforbudet som Norge iverksatte forrige uke mot kjøtt og meieriprodukter fra EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen krevde på et møte med en norsk delegasjon i Brussel i dag at tiltakene må avsluttes med det samme. De norske utsendingene gjorde det klart at det ikke blir aktuelt å oppheve importforbudet fra hele EU før tiltakene utløper 27. mars.

- Stemningen var god, sier ekspedisjonssjef i Landbruksdepartementet Gudbrand Bakken.

- Men de uttrykte skuffelse over vedtaket vårt og ber oss om å oppheve det umiddelbart.

Den norske delegasjonen begrunnet vedtaket først og fremst med usikkerheten som oppsto forrige uke da det ble klart at franske dyr er smittet av munn- og klovsyke. Smitten kommer fra engelske dyr, og Bakken vektla at det er vanskelig å holde oversikt over hvor i Europa disse dyrene er nå.

- De medgir at det er vanskelig å få detaljert kunnskap om hvor dyrene befinner seg, sier han.

Ordet «sanksjon» ble ikke nevnt i løpet av møtet, ifølge Bakken. Men EU kommer til å ta saken opp på neste EØS-komité-møte.

Men en talsmann for EU-kommisjonen sier at saken vil bli tatt opp i EØS-komiteen dersom ikke Norge følger EUs krav. EU-kommisjonen ser alvorlig på at Norge handler annerledes enn EUs egne medlemmer.

- Vi har bedt Norge oppheve tiltakene. Vi mener de er urimelige, overdrevne og ikke i samsvar med reglene for det indre markedet, sier en høytstående tjenestemann i EU-kommisjonen til NTB.

- Det er svært uheldig at et medlem av det indre marked går til slike tiltak. Det er et svært dårlig eksempel overfor andre tredjeland, sier tjenestemannen.

Siden Norge er en del av det indre marked, mener EU-kommisjonen at det norske importforbudet skulle ha vært begrenset til produkter fra Storbritannia og Frankrike. Dette er løsningen de andre EU-landene har valgt.