Norge bremser handel med verdens fattige

Norske melkekyr støttes med 25.000 kroner i året hver. Det er seks ganger så mye som millioner afrikanere tjener.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når Verdens handelsorganisasjon (WTO) kommer sammen til nytt toppmøte i Cancun i dag, håper Norge at de fleste støtteordningene vi og resten av den rike verden gir landbruket, kan bestå. Sammen med mesteparten av tollskrankene og andre handelshindringer som holder verdens fattige nede.

EU ganger tre

Ifølge Verdensbanken mottar kyrne i EU drøyt 6900 kroner pr år i subsidier og importvern. Hver. Det er nesten dobbelt så mye som nasjonalprodukt pr. innbygger sør for Sahara.

Verdien av støtten til de 330.000 norske melkekyrne er tre ganger så stor, beregner Klaus Mittenzwei ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) på vår forespørsel.

I en riktignok noe teoretisk modell OECD har laget, der importvernet beregnes ved å sammenlikne innenlandsk pris med prisen på verdensmarkedet og fraktkostnader trekkes fra, blir verdien av subsidier og tollsatser til sammen rundt 25.000 kroner årlig for hver norske melkeku.

Frykter sammenbrudd

Oxfams leder Kevin Watkins peker på at den såkålte Doha-runden i WTO (etter toppmøtet som måtte legges til Qatar fordi velfødde globaliseringsmotstandere truet med gateopptøyer og vold i alle vestlige storbyer) står i fare for å bryte sammen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer