- Norge, bring familien min i sikkerhet

CIA har advart norske myndigheter om en mulig trussel mot aktivisten Iyad El-Baghdadi. Nå snakker El-Baghdadi ut om drapstruslene.

TRUSLER: CIA skal ha advart Norge om at den palestinske forfatteren og menneskerettighetsaktivisten, Iyad el-Baghdadi, står overfor en potensiell trussel fra Saudi-Arabia. Reporter: Mina Ridder-Nielsen Janssen. Video: Malene Storrusten/Dagbladet TV Vis mer

Forrige tirsdag meldte The Guardian at CIA skal ha advart Norge om at den palestinske forfatteren og menneskerettighetsaktivisten, Iyad el-Baghdadi, står overfor en potensiell trussel fra Saudi-Arabia.

El-Baghdadi er bosatt i Norge og har slått seg opp som en høylytt kritiker av kronprins Mohammed Bin Salman.

Mandag formiddag innkalte Iyad El-Baghdadi til pressekonferanse om siste nytt i saken. Det skal i hovedsak gjelde bakgrunnen for truslene.

El-Baghdadi forteller at han innkaller til pressekonferanse da saken har fått stor medieoppmerksomhet, og at han vil klargjøre noen ting.

- Det var The Guardian som kom til meg. De delte ikke sine kilder med meg. Det var også avisa som bekreftet at det var CIA som innformerte om truslene, forteller han på pressekonferansen.

Han ville ikke at nyheten skulle bli offentliggjort før han hadde pratet med PST.

El-Baghdadi forteller at det totalt var tre aktivister som skal ha blitt truet.

- Jeg tror ikke det er fordi jeg er en aktivist at jeg nå blir truet. Jeg har avdekket seks eller syv prosjekter som er bakgrunnen for truslene, hevder han.

Avslørte hacking

El-Baghdadi uttalte til Dagbladet i forrige uke at han ikke tror det er hans rolle som aktivist og kritiker mot de autoritære regimene i Midtøsten, som er årsaken til at CIA og PST mener det er et alvorlig trusselbilde mot ham.

- De siste månedene har jeg jobbet sammen med etterforskningsteamet til Amazon-gründeren Jeff Bezos.

- Han ble utsatt for en utpressing. Etterforskningen, som jeg har vært en del av, avdekket at Bezos ble hacket.

- Hva tok dere så lang tid?

- Vi klarte å knytte Saudi-Arabia direkte til hackingen. Det er den trolige årsaken til at vestlig etterretning nå mener det er et trusselbilde mot meg, sa el-Baghdadi.

Han forteller at han allerede under arbeidet med denne saken følte seg truet.

- Derfor ble jeg ikke det minste overrasket da PST kom på døra. Jeg sa bare: Hva var det som tok dere så lang tid?

- Bring familien min i sikkerhet

Han takker også sikkerhetstjenesten i Norge for jobben de har gjort.

- Jeg er ikke en norsk statsborger ennå, men jeg vil si at jeg er stolt over dette landet og hva det får til, sa han.

Han sier til slutt at det viktigste nå er å få familien hans i sikkerhet.

- Jeg er takknemlig. Norge, vær så snill å bring familien min i sikkerhet.

Dette er saken

The Guardian erfarte at menneskerettighetsaktivisten ble varslet om den potensielle trusselen 25. april. Norske myndigheter skal ha dukket opp hjemme hos ham, fraktet ham til et sikkert sted og advart ham om den potensielle trusselsituasjonen.

Utpressing

Samtidig som Jeff Bezos - som blant annet eier avisa Washington Post og gigantselskapet Amazon - ble hacket, skal skandalebladet National Enquirer truet med å offentliggjøre pikante, private bilder av Bezos og hans elskerinne - nyhetsankeret Lauren Sanchez.

55 år gamle Jeff Bezos blir regnet som verdens rikeste mann. Ifølge Bloomberg Billionaires Index er han verdens rikeste person. Formuen anslås til nærmere 140 milliarder dollar.

TRUET: En aktivist bosatt i Oslo skal ha blitt advart om at han står overfor en trussel fra Saudi-Arabia. Aktivisten har vært en høylytt kritiker av kronprins Mohammed Bin Salman. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Venn av Kashoggi

Iyad el-Baghdadi (41) er en viktig stemme og informasjonskilde om både Syria-krigen og andre betente spørsmål i Midtøsten. Ikke minst er han en skarp kritiker av regimet i Saudi-Arabia – og kronprins Mohammed bin Salman (33) spesielt.

Nyheten om den potensielle trusselen kommer under ett år etter at journalisten Jamal Khasoggi ble drept i den saudiarabiske ambassaden i Istanbul.

Baghdadi var en god venn av Kashoggi.

- Det som skjedde med Jamal er på et sånt nivå av skamløshet som det ikke har vært mulig å forestille seg. Når de gjør noe som det der, må vi begynne å se verden på en helt ny måte, sa el-Baghdadi i et intervju med Dagbladet i oktober.

- Tidligere har jeg ikke trengt å tenke på personlig sikkerhet – vel har jeg mottatt trusler fra IS, men de har ikke samme evner og ressurser som Saudi-Arabia. Alle som er i min posisjon må endre livsstil, vi må tenke på ting vi ikke har tenkt på før, fulgte han opp.