Norge brøt menneskerettighetene

Mannen ble hengt ut i media som drapsmannen i Baneheia. Nå må Norge betale ham oppreisning.

RYSTET HELE LANDET:  Barnedrapene i Baneheia 21. mai 2000 rystet en hel nasjon. Nå er en mann som ufrivillig ble hengt ut som mistenkt for drapene vunnet en injuriesak mot den norske stat i menneskrettighetsdomstolen i Strasbourg.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
RYSTET HELE LANDET: Barnedrapene i Baneheia 21. mai 2000 rystet en hel nasjon. Nå er en mann som ufrivillig ble hengt ut som mistenkt for drapene vunnet en injuriesak mot den norske stat i menneskrettighetsdomstolen i Strasbourg. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den europeiske Menneskerettighets-domstolen i Strasbourg har felt en knusende dom over Norge i en injuriesak.

Domstolen har bestemt at den norske stat ikke ga en mann i 50 åra fra Kristiansand tilstrekkelig personvern mot ærekrenkelser i en injuriesak i kjølvannet av Baneheia-drapene i 2000.

Mannen ble av flere medier nærmest uthengt som draps- og voldtektsmannen til Stine Sofe Sørstrønen (8) og Lena Paulsen (10) i begynnelsen av drapsetterforskningen i Baneheia i Kristiansand i mai 2000, mener domstolen. Mennene Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble senere dømt til strenge fengselsstraffer for drapene.

Avhørt som vitneMannen, som tidligere er domfelt for drap, ble kalt inn som vitne hos politiet og satt i lange avhør. Dette fikk Media-Norge snusen i og omtalte saken.

TV2 er tidligere dømt i Agder lagmannsrett for å ha gått for langt i identifiseringen av mannen.

Dommen fra Strasbourg beskriver at spesielt regionavisen Fædrelandsvennen gikk langt i å identifisere mannen ved å identifisere adressen og arbeidsplassen hans. Også nasjonale medier som Dagbladet, VG, og Aftenposten omtalte vitnestatusen til mannen bredt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer