Norge brøt menneskerettighetene

Mannen ble hengt ut i media som drapsmannen i Baneheia. Nå må Norge betale ham oppreisning.

RYSTET HELE LANDET:  Barnedrapene i Baneheia 21. mai 2000 rystet en hel nasjon. Nå er en mann som ufrivillig ble hengt ut som mistenkt for drapene vunnet en injuriesak mot den norske stat i menneskrettighetsdomstolen i Strasbourg.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
RYSTET HELE LANDET: Barnedrapene i Baneheia 21. mai 2000 rystet en hel nasjon. Nå er en mann som ufrivillig ble hengt ut som mistenkt for drapene vunnet en injuriesak mot den norske stat i menneskrettighetsdomstolen i Strasbourg. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Den europeiske Menneskerettighets-domstolen i Strasbourg har felt en knusende dom over Norge i en injuriesak.

Domstolen har bestemt at den norske stat ikke ga en mann i 50 åra fra Kristiansand tilstrekkelig personvern mot ærekrenkelser i en injuriesak i kjølvannet av Baneheia-drapene i 2000.

Mannen ble av flere medier nærmest uthengt som draps- og voldtektsmannen til Stine Sofe Sørstrønen (8) og Lena Paulsen (10) i begynnelsen av drapsetterforskningen i Baneheia i Kristiansand i mai 2000, mener domstolen. Mennene Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble senere dømt til strenge fengselsstraffer for drapene.

Avhørt som vitne
Mannen, som tidligere er domfelt for drap, ble kalt inn som vitne hos politiet og satt i lange avhør. Dette fikk Media-Norge snusen i og omtalte saken.

TV2 er tidligere dømt i Agder lagmannsrett for å ha gått for langt i identifiseringen av mannen.

Dommen fra Strasbourg beskriver at spesielt regionavisen Fædrelandsvennen gikk langt i å identifisere mannen ved å identifisere adressen og arbeidsplassen hans. Også nasjonale medier som Dagbladet, VG, og Aftenposten omtalte vitnestatusen til mannen bredt.

Mannen mente han var utsatt for ærekrenkelser og en krenkelse av privatlivets fred siden han var en uskyldig mann. Mannen gikk til sak mot regionavisen i Norge og saken gikk helt til Høyesterett som ikke ga ham medhold. I 2005 klaget han den norske stat inn til Menneskrettighetsdomtolen i Strasbourg.

Det høyeste organet ga mannen medhold og ikke den norske stat.

- Veldig fornøyd
Ifølge dommen fra Strasbourg mistet han jobben, hjemmet og fikk psykiske plager etter omtalen.

- Min klient har akkurat fått beskjed. Han har så vidt kommet seg på beina igjen etter det han opplevde i 2000. Han synes mediebelastningen var svært tøff. Så han er veldig fornøyd nå, sier mannens advokat, Per Danielsen, til Dagbladet.no.

VANT MOT NORGE: Mannens advokat Per Danielsen.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VANT MOT NORGE: Mannens advokat Per Danielsen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Saken handler om den såkalte Artikkel 8 i menneskerettighetene - om privatlivets fred.

- Denne dommen viser at personvernet går foran ytringsfriheten. Siden 2000 har det vært en del saker hvor ytringsfriheten har gått foran. Nå må dette snu, mener Danielsen.

Regjeringsadvokat Fanny Platou Amble, som representerte Norge i Menneskerettighetsdomstolen, ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

- Jeg er på ferie og har ikke sett dommen ennå, forklarer hun.

Må betale 280 000
Danielsen sier det er første gang Norge har tapt en slik sak i Strasbourg.

- Dommen var enstemmig. Den kunne ikke blitt mer fellende enn det, sier han.

Den norske stat ble også dømt til å betale mannen nærmere 280 000 kroner i oppreisning til mannen, samt saksomkostninger.

Les pressemelding om saken her.

Baneheia-drapene:

• 21. mai 2000 ble Lena Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) funnet drept i Baneheia i Kristiansand.

• 13. september samme år ble Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen arrestert.

• Andersen soner en dom på 19 års fengsel i Skien fengsel.

• Kristiansen fikk 21 års forvaring. Han soner sin straff på Ila landsfengsel i Bærum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer