Norge bruker milliardbeløp på EUs grensekontroll

Norge mer enn dobler bevilgningene til arbeidet med å tette EUs grenser.

GRENSEKONTROLL: En mann går forbi piggtrådgjerdet som utgjør EUs ytre grense i Hellas. På den andre sida ligger Tyrkia. Nå skal Norge doble beløpet vi bruker på disse utpostgrensene. Foto: AFP PHOTO /Sakis Mitrolidis / NTB Scanpix.
GRENSEKONTROLL: En mann går forbi piggtrådgjerdet som utgjør EUs ytre grense i Hellas. På den andre sida ligger Tyrkia. Nå skal Norge doble beløpet vi bruker på disse utpostgrensene. Foto: AFP PHOTO /Sakis Mitrolidis / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norge øker innsatsen i det europeiske samarbeidet for å passe på EUs yttergrenser, skriver Bergens Tidende.

Det skjer både gjennom Schengen-samarbeidet, EØS-avtalen og gjennom en rekke separate avtaler mellom Norge og EU. Totalregningen vil runde milliarden.

Norges andel av EUs fond for ytre grenser og visa vil øke til 860 millioner kroner i perioden 2014- 2020. Dette er penger som i hovedsak tilfaller de statene som utsettes for størst innvandringspress.

- Det er viktig for Norge at alle land har en god yttergrensekontroll, har justisminister Grete Faremo uttalt.

I tillegg til yttergrensefondet bidrar Norge på flere andre måter i EUs omstridte kamp mot innvandrere uten gyldige innreisepapirer.

160 millioner kroner av Norges EØS-midler går til opprusting av greske asylmottak og utdanning av folk i mottaksapparatet. Gjennom EUs grensebyrå Frontex sendes dessuten norske politifolk til grenseområdene i Øst- og Sør-Europa, noe som koster Norge 20 millioner kroner i år.

Frontex har til tider mottatt sterk kritikk for metodene som brukes for å holde innvandrere ute. Organisasjonen Humans Rights Watch har beskyldt Frontex for medvirkning til massive overgrep.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer