Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge bruker én milliard på Afghanistan-krigen

Det er langt mer enn det som brukes på sivil bistand til landet.

KOSTBART: Her står soldater fra den norske stabiliseringsstyrken oppstilt i Meymaneh. Norge bruker mer på militær enn sivil tilstedeværelse i Afghanistan. 
Foto: Forsvaret / PRT Meymaneh / SCANPIX
KOSTBART: Her står soldater fra den norske stabiliseringsstyrken oppstilt i Meymaneh. Norge bruker mer på militær enn sivil tilstedeværelse i Afghanistan. Foto: Forsvaret / PRT Meymaneh / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Norges militære bidrag i Afghanistan vil neste år ha en prislapp på én milliard kroner, noe som er betydelig mer enn det som brukes på sivil bistand til landet.

Informasjonsrådgiver Marita Isaksen Wangberg i Forsvarsdepartementet bekrefter overfor Klassekampen at den militære innsatsen i 2010 vil passere 1 milliard kroner.

Den sivile bistanden til Afghanistan vil neste år ligge på rundt 750 millioner kroner, går det fram av regjeringens forslag til statsbudsjett.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utviklingsminister Erik Solheim (SV) har gjentatte ganger slått fast at regjeringens mål er å bruke like mye på sivil bistand som på militæroperasjoner i Afghanistan.

Frustrert

Solheim medga alt for to år siden at han var frustrert over hvor kostbart det militære bidraget var blitt. Dette året ble det brukt over dobbelt så mye på den militære operasjonen som på sivil hjelp.

- Det er et klart tankekors at alt militært er veldig mye dyrere. Det er et gigantisk problem at det går så lite til den sivile gjenoppbyggingen her i Afghanistan, sa Solheim under et besøk i landet.

Færre soldater

Norge har i år hatt rundt 600 soldater i Afghanistan, men henter i disse dager hjem rundt 150 spesialsoldater som har vært stasjonert i landet i 18 måneder.

Antallet soldater er derfor redusert fra sommeren 2008, da det norske bidraget passerte 700 soldater, men forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil ikke være med på at Norges militære bidrag av den grunn svekkes.

- Bidraget vårt bør måles på sin samlede kvalitet fremfor ren hodetelling, slo hun fast i et leserinnlegg i Aftenposten denne uka.

En av årsakene til at kostnadene øker, selv om det neste år vil bli noe færre soldater i Afghanistan, er at det skal brukes mer penger på å trene opp afghanske sikkerhetsstyrker.

Flere erfarne

- Vi sender derfor f.eks. langt flere erfarne opplæringsoffiserer og færre menige i dag enn for et par år siden, opplyser Strøm-Erichsen.

Selv om prislappen for den militære operasjonen neste år vil passere milliarden, mener Befalets Fellesorganisasjon (BFO) at det bevilges for lite til operasjonen.

- Midlene som bevilges tar ikke høyde for at styrkebidraget i Afghanistan fortsatt skal være på 500-600 soldater, samtidig som innslag av menige går ned og antall offiserer går opp. Dette fordyrer oppdraget. For å trene den afghanske hæren til selv å være i stand til å ivareta sikkerheten i landet, økes innsatsen av personell med høy kompetanse. Her må regjeringen på sikt inn med mer penger, heter det i BFOs kommentar til statsbudsjettet.(NTB)


TANKEKORS: - Det er et klart tankekors at alt militært er veldig mye dyrere. Det er et gigantisk problem at det går så lite til den sivile gjenoppbyggingen her i Afghanistan, sier Erik Solheim. Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski/Scanpix
TANKEKORS: - Det er et klart tankekors at alt militært er veldig mye dyrere. Det er et gigantisk problem at det går så lite til den sivile gjenoppbyggingen her i Afghanistan, sier Erik Solheim. Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling