- Norge bryter FNs barnekonvensjon

Utsendingene av de syv søstre fra Namsos viser at de svakeste av alle, asylbarna, ikke blir tatt på alvor i Norge, mener advokat Arild Humlen.

KNUST:  De sju søstrene AlZanghari og foreldrene deres fikk fredag beskjed om at anken deres i Oslo tingrett er avvist. - Vi skal se hva vi skal gjøre nå. Vi er slitne av venting. Gikk bare rundt og håpet. Nå vet vi ikke hva framtida bringer. Men vi vet at vi mister det vi ønsker oss aller mest: Skolegang, sier Mona AlZanghari (16). Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
KNUST: De sju søstrene AlZanghari og foreldrene deres fikk fredag beskjed om at anken deres i Oslo tingrett er avvist. - Vi skal se hva vi skal gjøre nå. Vi er slitne av venting. Gikk bare rundt og håpet. Nå vet vi ikke hva framtida bringer. Men vi vet at vi mister det vi ønsker oss aller mest: Skolegang, sier Mona AlZanghari (16). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av det siste halvannet året har rekordmange såkalte lengeværende asylbarn blitt sendt ut av Norge. Ved utgangen av oktober var 84 lengeværende asylbarn utvist. Totalt har over 500 barn har blitt tvangsutsendt fra Norge i 2014, viser tall fra Politiets utlendingsenhet (PU).

- Norge har skrevet under på FNs barnekonvensjon, som gjør at vi forplikter oss å vektlegge barns rettigheter. Men Norge følger ikke FN-konvensjonen. Det eksisterer ingen reelle rettigheter for asylbarna i norsk rett, tordner advokat Arild Humlen, som har skrevet et debattinnlegg om saken.

- Forhatt miljø I fjor sommer ble de sju søstrene AlZanghari (6-21 år) utvist fra Namsos, til kummerlige kår i en flyktningleir i Jordan. To av barna (6 og 9 år) er født og oppvokst i Norge, og familien har vært i landet i nær ni år. Omtrent på samme tid ble familien til Neda (12) sendt fra Sandnes til Irbid i Jordan. Familien har bodd i Norge i ti år. Også to av Nedas søsken er født og oppvokst i Norge.

- Vi har det forferdelig og det føles som at vi dør langsomt. Vi er norske og her i Jordan får vi ikke engang gå på skole, sier 16-årige Mona AlZanghari.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer