Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge bryter FNs barnekonvensjon

Utsendingene av de syv søstre fra Namsos viser at de svakeste av alle, asylbarna, ikke blir tatt på alvor i Norge, mener advokat Arild Humlen.

KNUST:  De sju søstrene AlZanghari og foreldrene deres fikk fredag beskjed om at anken deres i Oslo tingrett er avvist. - Vi skal se hva vi skal gjøre nå. Vi er slitne av venting. Gikk bare rundt og håpet. Nå vet vi ikke hva framtida bringer. Men vi vet at vi mister det vi ønsker oss aller mest: Skolegang, sier Mona AlZanghari (16). Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
KNUST: De sju søstrene AlZanghari og foreldrene deres fikk fredag beskjed om at anken deres i Oslo tingrett er avvist. - Vi skal se hva vi skal gjøre nå. Vi er slitne av venting. Gikk bare rundt og håpet. Nå vet vi ikke hva framtida bringer. Men vi vet at vi mister det vi ønsker oss aller mest: Skolegang, sier Mona AlZanghari (16). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av det siste halvannet året har rekordmange såkalte lengeværende asylbarn blitt sendt ut av Norge. Ved utgangen av oktober var 84 lengeværende asylbarn utvist. Totalt har over 500 barn har blitt tvangsutsendt fra Norge i 2014, viser tall fra Politiets utlendingsenhet (PU).

- Norge har skrevet under på FNs barnekonvensjon, som gjør at vi forplikter oss å vektlegge barns rettigheter. Men Norge følger ikke FN-konvensjonen. Det eksisterer ingen reelle rettigheter for asylbarna i norsk rett, tordner advokat Arild Humlen, som har skrevet et debattinnlegg om saken.

- Forhatt miljø I fjor sommer ble de sju søstrene AlZanghari (6-21 år) utvist fra Namsos, til kummerlige kår i en flyktningleir i Jordan. To av barna (6 og 9 år) er født og oppvokst i Norge, og familien har vært i landet i nær ni år. Omtrent på samme tid ble familien til Neda (12) sendt fra Sandnes til Irbid i Jordan. Familien har bodd i Norge i ti år. Også to av Nedas søsken er født og oppvokst i Norge.

- Vi har det forferdelig og det føles som at vi dør langsomt. Vi er norske og her i Jordan får vi ikke engang gå på skole, sier 16-årige Mona AlZanghari.

- Utvisningen av de syv søstrene og Neda viser at barnas beste ikke blir tatt hensyn til i domstolen. De har klar forankring i det norske samfunnet og blir sendt til fullstendig fremmed og forhatt miljø, hvis du spør jentene sjøl. At barn som har bodd de fleste årene sine i Norge blir sendt ut slik som i disse sakene, er helt galt ifølge FNs barnekonvensjon, sier Humlen.

Beskytter ikke barna Humlen mener at at norske domstoler har forlatt sin rolle som kontrollør for at barnas rettigheter blir ivaretatt. Domstolene ser at saksgangen har gått riktig for seg. Hvilket skjønn og vurderinger som er utøvd i forhold til barna i asylprosessen, gjør ikke domstolene noe med.

- Barna har ikke noen garantister eller beskyttere. Norge liker å smykke seg med at vi er underskrevet konvensjoner og følger internasjonal rett, men nå blir ikke barnas rettigheter beskyttet, sier Humlen og stiller følgende spørsmål:

- Hvilken verdi har rettigheter som ikke beskyttes av domstoler? Ingen. Barna har ikke reelle rettigheter i norsk rett, svarer han sjøl.

- Forferdelig vanskelig I Jordan sitter det elleve barn og kjenner Humlens ord på kroppen: AlZanghari-søstrene, Neda og hennes tre søsken. AlZanghari-søstrene sitter hjemme i leiligheten hele døgnet, siden de ikke har tilgang på skolegang. Neda og søsknene får gå på jordansk skole, men ifølge mora Rima, blir de ofte ledd og mobbet av medelevene fordi de ikke er flinke i å lese eller skrive arabisk.

- Vi har det forferdelig vanskelig. Alt er veldig annerledes og barna føler seg ikke hjemme. De verken kjenner eller liker kulturen her nede, sier Nedas mamma Romah til Dagbladet på telefon.

Familien Ibrahim har nå anket saken sin. Familien AlZanghari har ennå ikke bestemt seg for om de vil anke den ferske dommen fra Oslo tingrett.

IKKE BARNAS BESTE:  Advokat Arild Humlen mener at norske myndigheter liker å smykke seg med at de har underskrevet FNs barnekonvensjon, men at de ikke tar barnas rettigheter på alvor. Tvert om. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET
IKKE BARNAS BESTE: Advokat Arild Humlen mener at norske myndigheter liker å smykke seg med at de har underskrevet FNs barnekonvensjon, men at de ikke tar barnas rettigheter på alvor. Tvert om. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling