-  Norge bryter med FN

Bondevik 2-regjeringen slår ny rekord når det gjelder innstramninger i asylpolitikken. Brutalt, mener biskop Gunnar Stålsett. Humant, mener statsminister Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri før har Norge vært vitne til større innstramninger i asylpolitikken som under den sittende regjeringen, mener Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS). Ifølge fagsjef Rune Berglund Steen har innstramningene det siste året vært så mange, og så dyptgripende, at det er grunn til å snakke om et «annus horribilis».

-  Det er behov for en større debatt om den retningen asylpolitikken nå tar. Det strammes til så voldsomt at det er i strid med FNs anbefalinger, sier Berglund Steen.

Det er særlig ordningen med bortfall av rett til kost og losji når asylsøknaden er avslått, som vekker harme i NOAS. Norge bryter også med FNs anbefalinger når det gis avslag på en rekke søknader fra Somalia, Afghanistan og Tsjetsjenia.

-  Asylpolitikken har gått så langt at også andre partier må komme på banen, særlig de tre som sitter i regjering. Politikken bør jo være representativ for alle partiene. Hvis denne asylpolitikken representerer KrF, så har de lagt om politikken sin noe voldsomt, sier Berglund Steen.

Uro i KrF

Biskopen i Oslo, Gunnar Stålsett, mener asylpolitikken grenser til det fremmedfiendtlige.

-  Asylpolitikken minner mer om brutalitet enn humanitet. Det er helt klart at det er regjeringen samlet som må svare for asylpolitikken. De har et kollektivt ansvar, sier Stålsett, som mener det er grunn til bekymring.

-  Jeg vet at det langt inn i KrF hersker uro om flyktningpolitikken, sier Stålsett.

På tross av at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anbefaler å ikke presse irakiske flyktninger hjem, blir også disse fratatt rett til kost og losji når de får avslag på sine søknader om asyl. Sentrale KrF-ere appellerer nå til regjeringen om å lytte til FN.

-  Jeg synes vi skal legge oss på en linje hvor vi er lydhøre overfor høykommissæren, og jeg føler uro for at vi ikke er i tråd med hans anbefalinger, sier stortingsrepresentant Ivar Østberg.

Ifølge SVs Karin Andersen har regjeringen forpliktet seg til å samarbeide tett med høykommissæren.

-  Å nekte folk mat og et sted å bo er en umenneskelig politikk. Også KrF må ansvarliggjøres. Så lenge de sitter musestille, kan det virke som om de har forlatt sine kjerneverdier som er barmhjertighet og menneskelighet, sier Andersen.

Human politikk

Dagbladet har den siste uka skrevet om en rekke enkeltpersoner som har blitt ofre for den nye asylpolitikken. Blant disse er 19 år gamle Yawar Sultan, som etter å ha fått asylavslag gikk uten penger til mat en måned, før han druknet seg.

Dagbladet konfronterte statsminister Kjell Magne Bondevik under markeringen av Verdensdagen for selvmordsforebygging i går. På spørsmål om dette er en konsekvens av asylpolitikken regjeringen ønsker, svarte Bondevik:

-  Det er det selvsagt ikke. Hvis noen anser at man står i fare, så tar en konsekvensen av det. Da vil man selvsagt få opphold. Men det er ikke alltid at man vil kunne bedømme det på forhånd. Det å berge liv er alltid et overordnet prinsipp. Vi sender ikke folk tilbake hvis vi tror deres liv er i fare. Totalt sett synes jeg Norge har en human flyktning- og asylpolitikk.

- HUMANT: Totalt sett synes jeg Norge har en human flyktning- og asylpolitikk, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.