- Norge CO2-nøytralt innen 2050

50 prosent prosent av kuttene tas hjemme innen 2020. Men strid om skogen i CO2-regnskapet til Jens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norge skal være karbonnøytralt innen 2050. Det vil si null i netto CO2-ustlipp i løpet av de nærmeste tiårene.

Reduksjonen av CO2-ustlippene skal være mellom  13 og 16 millioner tonn av dagens nivå allerede i 2020. Det betyr at halvparten av kuttene skal tas her hjemme i løpet av et drøyt tiår.

Det målet er Norge aleine om i verden, sa statsminister Jens Stoltenberg da han startet presentasjonen av regjeringens klimamelding klokka 11.30 i dag.

 Ifølge  regjeringens klimamelding som ble presentert nå fra  klokka 11.30  er det naturlige CO2-opptaket når skogen vokser, regnet inn i klimakuttene.

Skogen var tidligere ikke med i CO2-regnskapet.

- Før var utslippsmålet en reduksjon på en prosent. Nå er målet 30 prosent reduksjon.  Derfor mener vi det er det rimelig å rapportere inn virkningen av skogen, sa Stoltenberg. 

Uten skogens rolle, slik regjeringen beregner den, vil Norges utslippsreduksjon innen 2020 være mellom 10 og 13 millioner tonn.  Skogens rolle i regnskapet har allerede skapt protester fra miljøvernorganisasjonene.

Her kan du lese hele klimameldingen.

REGNER INN SKOGEN: Regjeringen har valgt å regne inn den naturlige CO2-veksten i skogen i utslippsregnskapet. Dette er svært omstridt, og ses av mange på som et forsøk på å lure seg unna hjemlige kutt - for eksempel fra lastebiler. Foto: Truls Brekke
REGNER INN SKOGEN: Regjeringen har valgt å regne inn den naturlige CO2-veksten i skogen i utslippsregnskapet. Dette er svært omstridt, og ses av mange på som et forsøk på å lure seg unna hjemlige kutt - for eksempel fra lastebiler. Foto: Truls Brekke Vis mer

I klimameldingen er den naturlige CO2-veksten i skogen regnet inn i klimakuttene.

Skogen i regnskapet  er noe eksperter advarer sterkt mot. Det er også svært omstridt i andre land å bruke den naturlige CO2-veksten i skog for å «pynte» på eget utslippsregnskap.

Statsminister Jens Stoltenberg  kaller klimameldingen for en milepæl.

- Norge har verdens mest ambiøse klimamål, den presenterer nye tiltak og formulerer nye mål, sa statstminister da han innledet presentasjonen av meldingen.

- Garanti fra Regjeringen

Han inviterer opposisjonen på Stortinget til et bredt klimaforlik, under forutsetning at de andre partiene strekker seg opp til regjeringens mål.

- For dagens klimamelding er en garanti fra regjeringen for at disse målene skal oppfylles, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

Sovepute 

- Det er livsfarlig å bruke dette som en sovepute. Vi må forhindre at regjeringen lar skogen gjøre deler av jobben med å kutte menneskeskapte utslipp av klimagasser, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Kritkerne mener at regjeringen med å regne inn skogen forsøker å kjøpe seg fri fra forpliktelsene om å kutte utslipp på hjemmebane.

Trær som vokser tar opp mer av klimagassen CO2 enn de slipper ut, og hvert år binder veksten i skogen mellom 25 og 30 millioner tonn CO2.

Regjeringen har i klimameldingen regnet inn tre millioner tonn naturlig CO2-reduksjon i regnskapet. Dermed lar de skogen gjøre jobben, og forplikter seg til mindre faktiske utslipp på hjemmebane.

Leter etter smutthull

Dette advarte både Lars Haltbrekken og Steinar Lem i Framtiden i våre hender kraftig mot i gårsdagens Dagbladet.

Lem karakteriserer regjeringens skogregnskap som et forsøk på å finne smutthull for å unngå å gjøre deler av jobben med å redusere de menneskeskapte utslippene.

Regnekunst?

- Saken er den at regjeringen har lovet 30 prosents utslippskutt, mens man i realiteten legger opp til at utslippene i Norge vil være uendret eller øke fra 1990 til 2020, sier Thomas Palm i miljøstiftelsen ZERO.

- I verste tilfelle kan man hevde at man tar store utslippskutt innenlands uten å ha oppnådd reelle kutt i forhold til 1990, sier Palm.

Regjeringen setter ikke et tak for hvor mange tonn CO2 Norge kan slippe ut i 2020. Det settes kun mål for hvor mye som skal kuttes i forhold til dagens prognoser.

SJEFEN OG FAGSTATSRÅDEN: Statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Helen Bjørnøy etter presentasjonen av klimameldingen i dag. I bakgrunnen kommunalminister Åslaug Haga og finansminister Kristin Halvorsen.
RYSTET: Leder i Framtiden i våre hender, Steinar Lem, mener regjeringen forsøker å finne smutthull for å unngå reduksjoner i CO2-utslippene.
REGJERINGSKAMERATENES KLIMAKUTT: Miljøvernminister Helen Bjørnøy, finansminister Kristin Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg og kommunalminister Åslaug Haga under formiddagens presentasjon av regjeringens klimamelding.