Norge dårligst på lokalvalg

Ungt Entrepenørskap og Bjerke Videregående Skole har nå kommet opp med noe de tror hvertfall kan hjelpe de unge mot stemmelokalene.

Valgdeltakelse:  Kan en stemmeattest få opp unges valgdeltakese? Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
Valgdeltakelse: Kan en stemmeattest få opp unges valgdeltakese? Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norge er det landet i Norden med dårligst valgtdeltakelse på lokalvalg, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Ungdom uten høyere utdanning er de som har lavest deltakelse. Og de som fortsatt bor hjemme hos foreldrene og som ikke har kommet seg ut i arbeidslivet, stemmer i mindre grad enn som er ute i jobb. Ungt Entrepenørskap og Bjerke Videregående Skole har nå kommet opp med noe de tror kan hjelpe de unge mot stemmelokalene.

En utfordring for alle partier - Å få unge til å bruke stemmeretten sin er en utfordring for alle partiene, sier Siv Elin Dammen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap.

- Vi arrangerte en konkurranse på vår gründercamp, hvor deltakerne fikk i oppgave å komme med en idé som kan øke valgdeltakelsen blant unge.

Vinnerne ble elever ved Bjerke Videregående Skole, som foreslo å lansere en stemmeattest, skrev NRK i forrige uke.  

En stemmeattest går ut på at alle under en viss alder skal få en attest på at de har stemt. Denne kan de legge sammen med CV-en sin når de søker jobb, som et bevis på samfunnsengasjement.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.