Norge dårligst på lokalvalg

Ungt Entrepenørskap og Bjerke Videregående Skole har nå kommet opp med noe de tror hvertfall kan hjelpe de unge mot stemmelokalene.

 Valgdeltakelse:  Kan en stemmeattest få opp unges valgdeltakese? Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
Valgdeltakelse: Kan en stemmeattest få opp unges valgdeltakese? Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norge er det landet i Norden med dårligst valgtdeltakelse på lokalvalg, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Ungdom uten høyere utdanning er de som har lavest deltakelse. Og de som fortsatt bor hjemme hos foreldrene og som ikke har kommet seg ut i arbeidslivet, stemmer i mindre grad enn som er ute i jobb. Ungt Entrepenørskap og Bjerke Videregående Skole har nå kommet opp med noe de tror kan hjelpe de unge mot stemmelokalene.

En utfordring for alle partier - Å få unge til å bruke stemmeretten sin er en utfordring for alle partiene, sier Siv Elin Dammen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap.

- Vi arrangerte en konkurranse på vår gründercamp, hvor deltakerne fikk i oppgave å komme med en idé som kan øke valgdeltakelsen blant unge.

Vinnerne ble elever ved Bjerke Videregående Skole, som foreslo å lansere en stemmeattest, skrev NRK i forrige uke.  

En stemmeattest går ut på at alle under en viss alder skal få en attest på at de har stemt. Denne kan de legge sammen med CV-en sin når de søker jobb, som et bevis på samfunnsengasjement.

Leder for Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, Carl I. Hagen og rektor ved Bjerke VGS satt i juryen som kåret vinnerforslaget.

- Forslaget er overraskende enkelt. Det kan være sånn at valgstyret bestemmer seg for at velgere under 25 år får en stemplet attest etter at de har stemt, uttale Bøhler til NRK.

Vil realisere forslaget Bøhler har nå bedt kommunalminister Jan Tore Sanner vurdere om forslaget kan realiseres allerede ved høstens kommunevalg.

Leder i AUF Oslo, Didrik Beck, er svært positiv til forslaget. 

- Dette kan føre til at folk blir mer engasjert. Det er nok ikke hele løsningen for å øke unges stemmedeltakelse, men det er et kult forslag, og det er veldig bra at det kommer fra ungdom selv, sier Beck.

Beck synes dette er et godt incentiv for å få unge til å engasjere seg, og til å sette seg inn i politikk. 

- Det gjelder å få ungdom til å forstå at politikk er noe som angår dem. Dette kan være et skritt på veien.

Professor i sosialpsykologi ved NTNU, Arnulf Kolstad, er ikke like begeistret for forslaget. I en kronikk på NRK skriver han at «Det kan være gode grunner til ikke å avgi stemme i valget. Eller til å stemme. Men valget har ingenting på de unges CV å gjøre».

Ikke veien å gå - Hva i all verden skal en slik stemmeattest være godt for? Vi trenger, kanskje mer enn noen gang, engasjert ungdom. Men man kan ikke kalle seg et politisk menneske bare fordi man slipper en stemmeseddel ned i valgurna, sier Kolstad til Dagbladet.

Kolstad etterlyser mer politisk engasjement blant unge, men tror ikke stemmeattest er veien å gå.

- Det er mange måter å få opp interessen for politisk spørsmål. Men jeg tror ikke det å belønne de som stemmer er måten å gjøre det på, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer