Norge delt på midten

Annenhver nordmann er mot at USA går til krig mot Irak selv om angrepet blir støttet av FN. Krigsviljen er størst blant Høyres og Frp's velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen ble foretatt i går kveld, kort tid etter at nyhetene på TV2 og NRK hadde vist utenriksminister Colin Powells tale i FNs sikkerhetsråd.

På spørsmålet: «Mener du Norge bør støtte USA i et angrep på Irak?» svarte 47 prosent: «Nei, ikke under noen omstendighet», mens 40 prosent svarte: «Ja, men bare dersom angrepet godkjennes i FNs sikkerhetsråd.»

Bare 7 prosent mente at Norge bør støtte et angrep mot USA uansett. 1059 personer deltok i meningsmålingen som Omnijet utførte for MMI.

De siste månedene har stadig flere nordmenn blitt motstandere av en krig mot Irak. I slutten av oktober i fjor foretok Dagbladet en identisk meningsmåling som den som ble utført i går kveld. Da var 44 prosent mot et amerikansk soloraid mot Saddam Husseins regime, mens 41 prosent støttet et angrep hvis FN godkjente det.

Krigsviljen er størst blant Høyres og Frp's velgere. Hele 20 prosent av Frp's tilhengere mener at vi bør støtte USA uansett hva FN mener. To av tre som stemmer Høyre mener at vi bør støtte en krig hvis den er godkjent av FN. Det er også verdt å merke seg at velgerne i Bondeviks eget parti, KrF, er noe mer motvillige til å angripe Irak enn folk flest.

58 prosent kvinner mot 35 prosent menn mener at en Irak-krig ikke kan støttes.