Asylpolitikk:

- Norge diskriminerer barn som kommer hit på flukt

Mindreårige asylsøkere får ikke lik tilgang til barnehage - og de får mindre hjelp i skole og helsesektor, ifølge ny Unicef-rapport.

IKKE BEHANDLET LIKT: Til tross for at Norge og de andre nordiske landene holder menneskerettigheter høyt, blir ikke asylsøkende barn behandlet på samme måte som landets egne, viser en ny Unicef-rapport. På bildet er en 14 år gammel anonymisert asylsøker. Foto: Scanpix
IKKE BEHANDLET LIKT: Til tross for at Norge og de andre nordiske landene holder menneskerettigheter høyt, blir ikke asylsøkende barn behandlet på samme måte som landets egne, viser en ny Unicef-rapport. På bildet er en 14 år gammel anonymisert asylsøker. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Beskyttet på papiret?» Det er spørsmålet i en ny Unicef-rapport, som ser om Norge og de fire andre nordiske landene behandler asylsøkende barn like bra som norske barn. Nei, er svaret.

- Barn som kommer til Norge på flukt diskrimineres. De får dårligere omsorgstilbud og helsehjelp, og har ikke lik tilgang til barnehage. Det er i strid med Barnekonvensjonen, sier Ivar Stokkereit, rådgiver i Unicef.

Norge ikke best

Norge og de nordiske landene blir ofte sett på som de beste på å beskytte barn og barns rettigheter. Derfor iverksatte Unicef en undersøkelse for å se om dette også gjaldt gruppen asylsøkende barn.

- Men heller ikke de nordiske landene klarer å ivareta disse barnas rettigheter, som igjen betyr at disse barna ikke får utvikle seg som andre barn. De får begrensede muligheter til å nå sine fulle potensial, sier Stokkereit.

Unicef-rapporten rangerer ikke hvem som er best i Norden, men Norge kommer ikke best ut.

- Vi ser særlig at Sverige og Finland løser en del av utfordringene bedre enn i Norge. I Finland får enslige mindreårige individuelle planer for hva de trenger av spesialtjenester. I Norge er det dårlig koordinering mellom ulike instanser, sier Stokkereit.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer