Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asylpolitikk:

- Norge diskriminerer barn som kommer hit på flukt

Mindreårige asylsøkere får ikke lik tilgang til barnehage - og de får mindre hjelp i skole og helsesektor, ifølge ny Unicef-rapport.

IKKE BEHANDLET LIKT: Til tross for at Norge og de andre nordiske landene holder menneskerettigheter høyt, blir ikke asylsøkende barn behandlet på samme måte som landets egne, viser en ny Unicef-rapport. På bildet er en 14 år gammel anonymisert asylsøker. Foto: Scanpix
IKKE BEHANDLET LIKT: Til tross for at Norge og de andre nordiske landene holder menneskerettigheter høyt, blir ikke asylsøkende barn behandlet på samme måte som landets egne, viser en ny Unicef-rapport. På bildet er en 14 år gammel anonymisert asylsøker. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Beskyttet på papiret?» Det er spørsmålet i en ny Unicef-rapport, som ser om Norge og de fire andre nordiske landene behandler asylsøkende barn like bra som norske barn. Nei, er svaret.

- Barn som kommer til Norge på flukt diskrimineres. De får dårligere omsorgstilbud og helsehjelp, og har ikke lik tilgang til barnehage. Det er i strid med Barnekonvensjonen, sier Ivar Stokkereit, rådgiver i Unicef.

Norge ikke best

Norge og de nordiske landene blir ofte sett på som de beste på å beskytte barn og barns rettigheter. Derfor iverksatte Unicef en undersøkelse for å se om dette også gjaldt gruppen asylsøkende barn.

MÅ BLI BEDRE: Norge skal ifølge Barnekonvensjonen behandle mindreårige asylsøkere akkurat likt som norske barn, ifølge Ivar Stokkereit og en ny Unicef-rapport. Foto: Unicef
MÅ BLI BEDRE: Norge skal ifølge Barnekonvensjonen behandle mindreårige asylsøkere akkurat likt som norske barn, ifølge Ivar Stokkereit og en ny Unicef-rapport. Foto: Unicef Vis mer

- Men heller ikke de nordiske landene klarer å ivareta disse barnas rettigheter, som igjen betyr at disse barna ikke får utvikle seg som andre barn. De får begrensede muligheter til å nå sine fulle potensial, sier Stokkereit.

Unicef-rapporten rangerer ikke hvem som er best i Norden, men Norge kommer ikke best ut.

- Vi ser særlig at Sverige og Finland løser en del av utfordringene bedre enn i Norge. I Finland får enslige mindreårige individuelle planer for hva de trenger av spesialtjenester. I Norge er det dårlig koordinering mellom ulike instanser, sier Stokkereit.

Bort fra Justis

I Sverige har alle mindreårige asylsøkere rett til barnehage, grunnskole og så videregående utdanning.

- I Norge får ikke enslige mindreårige asylsøkere gå i barnehage eller å fullføre videregående, sier Unicef-rådgiveren.

Også Island får skryt, ved at de gjennomfører alle asylintervju med mindreårige på barnehus, der både psykologer, sosionomer og andre spesialister er på plass.

- Det er en spennende modell. Her er systemet laget rundt barna, som får nødvendig hjelp umiddelbart. Norge må få i orden et mottaksapparat, og barnevernet og ikke Justisdepartementet må få ansvaret for de enslige mindreårige asylsøkerne, råder Stokkereit.

Påheng til foreldre

Unicef-rapporten råder Norge til å bygge et system for framtida nå, i en tid da antallet nye mindreårige asylsøkere ikke er så høyt.

- Immigrasjonsmyndigheter og utlendingsmyndigheter er ikke rigget for omsorg for barn. Nå må vi slutte å endre på småting i systemene og heller overføre ansvaret for enslige mindreårige til Barnevernet og Barne- og likestillingsdepartementet gjentar Stokkereit.

Han ønsker også en endring når det gjelder barnefamilier som søker om asyl i Norge.

- Vi ser gjennomgående at barn som kommer med familiene blir påheng til familiene: At det er de voksne som blir vurdert. Da får ikke barna rett til barnehageplass som andre barn, for å gi et eksempel, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!