NØDHJELP:
Statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen besluttet søndag ettermiddag å gi 200 millioner kroner i nødhjelp til jordskjelvrammende Haiti.
Foto: Christian Thomassen / Scanpix
NØDHJELP: Statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen besluttet søndag ettermiddag å gi 200 millioner kroner i nødhjelp til jordskjelvrammende Haiti. Foto: Christian Thomassen / ScanpixVis mer

Norge dobler Haiti-nødhjelpen

Norge gir totalt 200 millioner i nødhjelp til Haiti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Regjeringen har besluttet å gi til sammen 200 millioner kroner i nødhjelp til jordskjelvrammede Haiti, melder NTB.

Det var fra før kjent at regjeringen gir 100 millioner kroner til hjelpearbeidet. Nå blir dette beløpet doblet, opplyser statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

Pengene gis gjennom ulike FN-organer og de frivillige organisasjonene som arbeider i Haiti.


- Stort behov for hjelp


- Vi ønsker å legge til rette for spesielt kvinner og barn, for det er disse som er mest utsatt. Kvinner som reddes ut av ruinene utsettes for voldtekt og vold, og når et samfunn bryter sammen er det de svakeste som utsettes, sier Stoltenberg til Dagbladet.


Hvorfor dobles beløpet?

- FN har meldt at befolkningen bare har fått halvparten av den hjelpen de trenger, og det er et stort behov for hjelp. Det vil det være i lang tid framover, og derfor er det riktig av Norge å øke sin bistand, sier han videre.

- Det betyr at Norge sammen med andre land gir betydelig hjelp til over 100 000 omkomne, og enda flere skadde som trenger hjelp.

Innspill til giverlandskonferanse
Hvorfor nå?

- Vi har gitt et betydelig beløp allerede(100 millioner red. adm.), og det har ikke vært mangel på penger, men kapasitet på blant annet flyplassen, påpeker Stoltenberg overfor Dagbladet.

- Nå begynner det å fungere, og det er lettere å få inn hjelp. Nødhjelpen vil pågå over lang tid, med muligheter for å gi enda mer, sier han.

I morgen starter giverlandskonferanse i Canada, og Stoltenberg sier at doblingen er et innspill til denne. Men Norge deltar ikke på konferansen offisielt, opplyser han.

På nødhjelpstoppen
- Nødhjelpen vi gir er ikke penger som blir brukt med en gang. Hjelpeorganisasjonene må vite at de har pengene, slik at de kan tilrettelegge, bestille og inngå avtaler i forbindelse med hjelp til Haiti.

Stoltenberg påpeker at Norge er blant landene som bidrar mest, og ligger høyt på nødhjelpsbistand til Haiti. Han ønsker ikke å kommentere om dette beløpet vil bli økt igjen.

- Vi vil komme tilbake til den langsiktige hjelpen til Haiti, men bidrar til FN-programmer, som for eksempel Unicef, til å bidra med gjenoppbygningen.

Ikke tilleggsbevilgninger

Pengene tas fra en post som er avsatt på statsbudsjettet til humanitær bistand. Det er dermed ikke nødvendig med tilleggsbevilgninger, melder NTB.
— Heldigvis er det slik at vi har penger på statsbudsjettet til slike formål. Nå trekker vi på de pengene som er satt av for 2010, sier Stoltenberg. FN og en rekke humanitære organisasjoner bidrar i hjelpearbeidet i Haiti, både i umiddelbar nødhjelp og mer langsiktige prosjekter.

Roser Haiti-konsert
— Det gjør et veldig sterkt inntrykk å se hva som skjer. Det er godt å se at verdenssamfunnet går sammen for å hjelpe når noe slikt skjer, sier Stoltenberg. Han er glad for den innsatsen Norge har gjort.

— Norges har bidratt betydelig, og det har mange andre land også gjort. Men behovet i Haiti er enormt, sier han.

Stoltenberg roser også Haiti-konserten som går av stabelen på operaen i kveld.

- Det er veldig flott å se at så mange artister stiller opp. Det gjør det enda mer meningsfylt for Norge å bidra når folket også gjør en innsats. Jeg er stolt over å være statsminister i et land der vi hjelper til når noen er i nød, sier statsministeren til Dagbladet.

200 MILLIONER: Jordskjelvofrene på Haiti får 200 millioner kroner i nødhjelp. Foto: REUTERS/Carlos Barria/Scanpix
200 MILLIONER: Jordskjelvofrene på Haiti får 200 millioner kroner i nødhjelp. Foto: REUTERS/Carlos Barria/Scanpix Vis mer