Norge dobler hjelpen til Jordan fra 50 til 100 millioner

Det forteller utenriksminister Børge Brende under besøket i Jordan sammen med kronprinsparet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det humanitære behovet i både Syria og nabolandene er enormt. Den politiske og økonomiske situasjonen i Jordan er på bristepunktet, sier utenriksminister Børge Brende i en uttalelse under sitt besøk i den syriske flyktningeleiren Zaatari nå i dag.

Han forteller at hjelpen til Jordan i 2015-budsjettet derfor vil dobles fra 50 til 100 millioner kroner.

- Norge er en av de største humanitære giverne, i tillegg til at vi er er av landene som tar imot flest kvoteflyktninger per innbygger. Nå dobler vi hjelpen til Jordan, sier Børge Brende.

Imponert over Jordan Kronprinsen berømmer Jordans innsats i Syria-krisa. Det bor seks millioner innbyggere i landet, og de har tatt imot nær en million flyktninger fra Syria.

- Jeg er veldig imponert over å se hvordan Jordan åpner opp dørene sine, og tar imot så mange mennesker, sier kronprins Haakon.

På Dagbladets spørsmål om hvorfor han og kronprinsessen besøker Jordan, svarte han slik:
- Det er en stor humanitær krise i området. Millioner av mennesker er på flukt.

Kronprinsesse Mette-Marit synes det er «komplisert» å komme tett på folk som ikke har håp for framtida si.
- Men jeg synes også det er fantastisk å se hvordan de møter situasjonen: De velger å lage seg et liv likevel. Det gir sterke inntrykk, sier hun.

Frisøropplæring Første del av den første dagen av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits todagers besøk i Jordan sammen med utenriksminister Børge Brende har gått med til omvisning i Zaatari-flyktningeleiren for syriske flyktninger.

Tidligere i dag har følget vært i en barnehage som er opprettet for at foreldrene skal ha mulighet til å delta i de ulike kursene som arrangeres i flyktningeleiren. Blant annet gis det opplæring i IKT, hvordan en bilmotor fungerer og frisørarbeid.

- En god barberer har alltid en god samtale med kunden, sier Mette-Marit.
- Og så får han de siste nyhetene, supplerer utenriksminister Brende.

- Well done - Well done, everyone, sa en entusiastisk kronprins Haakon da han så hva flyktningene har fått til med enkle midler.

SPENNENDE: - Det var spennende og interessant å være i en av verdens aller største flyktningleire, sier kronprins Haakon under sitt besøk i Zaatari-leiren i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SPENNENDE: - Det var spennende og interessant å være i en av verdens aller største flyktningleire, sier kronprins Haakon under sitt besøk i Zaatari-leiren i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Noen av dem har laget et air condition-apparat av resirkulerte materialer. I en leir som er altfor varm om sommeren - og iskald om vinteren - kommer et slikt apparat til god nytte.

- Det var spennende og interessant å være i en av verdens aller største flyktningleire, sier kronprins Haakon litt senere.

Ellers er det Mette-Marit som stiller flest spørsmål og er mest aktiv under omvisningen.

Millioner på flukt Følget møtte også Ala, moren hans og kona hans, som har en to måneder gammel baby. Ala, som er fra Deraa, har bodd i leiren i litt over to år. Han er en av heldige i leiren, og har jobb som vasker på leirens skole.

Paret møtte hverandre i Zaatari-leiren.

- De var veldig åpne og delte litt av sin historie, om hvordan de flyktet fra Syria og livet her. De er veldig utsatt og har en vanskelig livssituasjon. Det er veldig imponerende å se hvordan de håndterer en så vanskelig situasjon, sier Haakon.

Konge-møte Tidligere i dag har kronprinsparet og utenriksministeren møtt UNHCR, Flyktninghjelpen og representanter for jordanske myndigheter.

Formålet med besøket er å sette søkelys på den vanskelige situasjonen som syriske flyktninger har, både i Syria, men også i nabolandet Jordan.

Under oppholdet skal de også møte kong Abdullah av Jordan.

Jordan er et av de landene som har tatt imot flest syriske flyktninger. Det offisielle tallet på antall registrerte syriske flyktninger er nå på 620 000. Det uoffisielle tallet ligger nok nærmere virkeligheten: Rundt én million syriske flyktninger.

Satser på utdanning
I en pressemelding som Utenriksdepartementet sendte ut i etterkant av Brendes uttalelser i dag heter det at det er avgjørende for stabiliteten i regionen at det internasjonale samfunnet fortsetter å bistå nabolandene til Syria, som er vertsnasjoner for millioner av syriske flyktninger.

WELL DONE: - Well done, everyone, sa en entusiastisk kronprins Haakon da han så hva flyktningene har fått til med enkle midler.
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
WELL DONE: - Well done, everyone, sa en entusiastisk kronprins Haakon da han så hva flyktningene har fått til med enkle midler. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- I tråd med regjeringens satsing på utdanning for barn i konfliktområder ønsker vi å prioritere utdanning i den økte norske støtten til Jordan, sier Brende i denne pressemeldingen.

I JORDAN: I dag besøker kronprinsesse Mette-Marit (bildet), kronprins Haakon og utenriksminister Børge Brende en flyktningeleir i Jordan. Landet har offisielt tatt mot 620 000 syriske registrerte flyktninger. I virkeligheten er det trolig rundt én million syriske flyktninger i Jordan. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I JORDAN: I dag besøker kronprinsesse Mette-Marit (bildet), kronprins Haakon og utenriksminister Børge Brende en flyktningeleir i Jordan. Landet har offisielt tatt mot 620 000 syriske registrerte flyktninger. I virkeligheten er det trolig rundt én million syriske flyktninger i Jordan. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer