Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge dobler nødhjelpen til Sør-Sudan

Norge øker presset på president Salva Kiir for å finne en løsning i Sør-Sudan. Utenriksminister Børge Brende (H) kom mandag til Juba.

KRISEHJELP: Norges utenriksminister, Børge Brende, lover Sør-Sudans president, Salva Kiir, å bidra til å løse krisa som har rammet verdens yngste nasjon. Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix
KRISEHJELP: Norges utenriksminister, Børge Brende, lover Sør-Sudans president, Salva Kiir, å bidra til å løse krisa som har rammet verdens yngste nasjon. Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børge Brende dro rett i møte med Sør-Sudans president Salva Kiir. Med seg i bagasjen hadde han et løfte om 50 nye millioner i bistand til Sør-Sudan. Med det dobler Norge nødhjelpen til den ferske staten.

- Over 4,4 millioner sørsudanere trenger hjelp. Konflikten som brøt ut i desember, har gjort en allerede vanskelig situasjon verre, sier Brende.

Vil ha løsning Norge trapper opp presset for å finne en løsning i Sør-Sudan. Utenriksministeren reiste direkte til Sør-Sudan fra Sudan, der han søndag hadde møter med 1. visepresidenten, utenriksministeren og oljeministeren.

Gjennom sitt engasjement i den såkalte troikaen, sammen med USA og Storbritannia, var Norge en viktig aktør i å få i stand en fredsavtale mellom opprørerne i sør og Sudans regjering, som utkjempet Afrikas lengste borgerkrig mellom 1983 og 2005.

I 2011 ble Sør-Sudan selvstendig, men en langvarig politisk konflikt mellom president Salva Kiir og hans rival, tidligere visepresident Riek Machar, toppet seg i desember og truer med å sende landet ut i krig på ny.

- Krevende arbeid Partene undertegnet en avtale om våpenstillstand fredag i forrige uke, men avtalen er svært skjør og faren for mer vold er på langt nær over. Allerede dagen etter at partene skrev under, kom det meldinger om nye angrep.

- Det er et stort problem å få ut hjelpen. Det er krevende arbeid, i store områder med store sikkerhetsutfordringer, sier Brende, som også skal møte FN-sjef Hilde Frafjord Johnson og representanter for IGAD, troikaen, EU, Kina og flere norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner under besøket i Juba.

(NTB)


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!