Norge dømt for menneskerettsbrudd

Mishandlet firebarnsmor fikk ikke politibeskyttelse.

GJORDE IKKE NOK: I lagmannsretten har kvinnen vunnet saken mot justisminister Grete Faremo og staten med saksomkostninger.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
GJORDE IKKE NOK: I lagmannsretten har kvinnen vunnet saken mot justisminister Grete Faremo og staten med saksomkostninger. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kvinnen ble gjennom en årrekke utsatt for vold og forfølgelse fra en ekskjæreste.

I en oppsiktsvekkende dom står flertallet i Borgarting lagmannsrett fast at myndighetene ikke gjorde nok for å beskytte kvinnen. I 2010 gikk hun til erstatningssak mot staten for brudd på Den europeiske menneskerettighetskommisjonen (EMK).

Kvinnen tapte i Oslo tingrett. I lagmannsretten har kvinnen vunnet saken mot justisminister Grete Faremo og staten med saksomkostninger. De to kvinnelige lagdommerne, som utgjorde flertallet, mener at justismyndighetene ikke har gjort nok for å sikre rammene rundt kvinnens liv.

Firebarnsmoren måtte flytte to ganger, og skiftet navn som følge av saken.

- Jeg var i en særlig sårbar situasjon, forklarer kvinnen.

Sykehus Det var i 1998 at kvinnen innledet er forhold til mannen. Det endte med at hun ble grovt mishandlet, og innlagt på sykehus. Ekskjæresten ble dømt til fengsel i ett år og to måneder. I ettertid har forfølgelsen fortsatt med de groveste trusler.

Kvinnen mener at det skulle vært vurdert tiltak innenfor psykiatrien overfor ekskjæresten. Han burde vært varetektsfengslet ved hvert brudd på besøksforbudet, og at det burde vært tatt ut tiltale ved enhver anmeldelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer