GJORDE IKKE NOK: I lagmannsretten har kvinnen vunnet saken mot justisminister Grete Faremo og staten med saksomkostninger.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
GJORDE IKKE NOK: I lagmannsretten har kvinnen vunnet saken mot justisminister Grete Faremo og staten med saksomkostninger. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Norge dømt for menneskerettsbrudd

Mishandlet firebarnsmor fikk ikke politibeskyttelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnen ble gjennom en årrekke utsatt for vold og forfølgelse fra en ekskjæreste.

I en oppsiktsvekkende dom står flertallet i Borgarting lagmannsrett fast at myndighetene ikke gjorde nok for å beskytte kvinnen. I 2010 gikk hun til erstatningssak mot staten for brudd på Den europeiske menneskerettighetskommisjonen (EMK).

Kvinnen tapte i Oslo tingrett. I lagmannsretten har kvinnen vunnet saken mot justisminister Grete Faremo og staten med saksomkostninger. De to kvinnelige lagdommerne, som utgjorde flertallet, mener at justismyndighetene ikke har gjort nok for å sikre rammene rundt kvinnens liv.

Firebarnsmoren måtte flytte to ganger, og skiftet navn som følge av saken.

- Jeg var i en særlig sårbar situasjon, forklarer kvinnen.

Sykehus Det var i 1998 at kvinnen innledet er forhold til mannen. Det endte med at hun ble grovt mishandlet, og innlagt på sykehus. Ekskjæresten ble dømt til fengsel i ett år og to måneder. I ettertid har forfølgelsen fortsatt med de groveste trusler.

Kvinnen mener at det skulle vært vurdert tiltak innenfor psykiatrien overfor ekskjæresten. Han burde vært varetektsfengslet ved hvert brudd på besøksforbudet, og at det burde vært tatt ut tiltale ved enhver anmeldelse.

- Dette ville i større grad virke preventivt overfor gjerningsmannen, forklarer hun.

Angst Ifølge kvinnen måtte hun hele tiden «være på vakt», og at hun «aldri fikk pause» fra den frykten hun hadde i kroppen.

- Jeg sliter fortsatt med angst, sier hun.

Psykiater Kjell Noreik mener at det fysiske overgrepet i 1998 har betydd mindre enn den stadige forfølgelsen hun har vært utsatt for og den angsten og utryggheten den har gitt.

De tre lagdommerne mener at kvinnens livskvalitet er blitt vesentlig forringet som følge av gjerningsmannen.

Ut fra en totalvurdering finner en samlet lagmannsrett at forfølgelsen må anses som en alvorlig og grov krenkelse av hennes integritet.

Flertallet mener at staten har brutt menneskerettighetene, og at myndighetene ikke har tatt i tak for å sikre en effektiv beskyttelse av kvinnen mot gjerningsmannens forfølgelse, hensett til den alvorlige kriminelle atferden hun var utsatt for.