Norsk barnevern og menneskerettighetene

Norge dømt: Fratatt babyen på fødestua

43 minutter etter fødselen ble den unge mora fratatt sin nyfødte og tilbudt piller for å stanse melkeproduksjonen. Torsdag har Menneskerettsdomstolen dømt Norge i denne og to andre barnevernssaker.

HENTET PÅ FØDESTUA: To ganger har den unge barnemora opplevd at barnevernet har hentet babyen på fødestua. Nå er Norge dømt i Strasbourg. Foto: Privat
HENTET PÅ FØDESTUA: To ganger har den unge barnemora opplevd at barnevernet har hentet babyen på fødestua. Nå er Norge dømt i Strasbourg. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- At de tok gutten min etter bare tre kvarter, kan nesten ingen mamma overleve, uttalte kvinnen i begynnelsen av 20-åra til sakkyndige psykologer som utredet den betente barnevernssaken.

Av rapporten framgår det at psykologene ville vite om hun ble tatt godt vare på etter at barnevernet hadde tatt sønnen hennes på sykehuset.

- De ga meg tabletter for å stoppe melkeproduksjonen. Etter det var det bare å reise hjem, svarte mora.

Torsdag falt det dom i barnevernssaken i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD). Domstolen i Strasbourg har kommet til at Norge har gjort seg skyldig i menneskerettsbrudd.

- Frysninger

EMD mener Norge har krenket moras menneskerettigheter i det at hun fikk lite samvær med sitt barn etter omsorgsovertakelsen.

- Jeg har frysninger, og det har ikke gått helt opp for meg enda. Dette er stort, ja, litt overveldende, sier barnemora til Dagbladet og legger til:

- Mitt ønske er at saken min skal bidra til at barnevernet blir flinkere til å gjøre det som er best for familiene.

Domstolen i Strasbourg finner ikke at selve omsorgsovertakelsen innebærer menneskerettsbrudd, og EMD mener de ikke kan behandle hvorvidt akuttvedtaket i saken innebærer en krenkelse, da domstolen finner at de nasjonale rettsmidlene ikke er uttømt rundt dette spørsmålet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer