Norsk barnevern og menneskerettighetene

Norge dømt i betent barnevernssak

Nok en norsk tvangsadopsjonssak avgjort i Menneskerettsdomstolen.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 39 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en fersk dom fra Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg er Norge dømt for menneskerettsbrudd i en betent barnevernssak.

EMD har dømt Norge for brudd på artikkel 8, som omhandler retten til familieliv.

Dommen er enstemmig. Det innebærer at sju dommere i kammer har dømt Norge for brudd på menneskerettighetene.

Klageren i saken er ei norsk mor i 40-åra fra Vestlandet.

Da hennes datter ble født i april 2011, ville barnevernet at mor og datter skulle bo på et familiesenter, på grunn av bekymringer knyttet til moras mentale helse.

- EMD finner at Norge ikke hadde tilstrekkelig grunnlag for å frata mora foreldreansvar og adoptere bort datteren hennes til fosteforeldre, sier moras advokat Rikke Arnesen til Dagbladet.

- Videre kritiserer domstolen Norge for, også i denne saken, å ikke ta tilstrekkelig inn over seg at en omsorgsovertakelse er midlertidig og at staten har en positiv plikt til å jobbe for familiegjenforening, sier Arnesen.

Norge pålegges å betale 25 000 euro i oppreisning til kvinnen som fremmet saken. Det tilsvarer rundt 265 000 kroner med dagens kurs. Staten må også dekke sakskostnader på 9500 euro.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer