- Norge driver et sjekk­heftediplomati. Prioriteter NATO foran FN

De fattige landene tar støyten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norge har sagt nei til å delta i 20 FN-ledede operasjoner siden 1990. Drøyt 24.500 norske soldater har deltatt i utenlandske operasjoner, hvorav nesten 75 prosent i NATO-operasjoner.

- Norge driver et sjekkheftediplomati: Vi betaler penger til FN, men sender de militære styrkene til NATO. Dermed blir det opp til de fattigste landene å ta støyten i FN-operasjoner, som blir stadig farligere, sier oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets høyskole til Klassekampen.

Han er redaktør for tidsskriftserien Militære studier, som i siste utgave har gjennomgått norske utenlandsoperasjoner siden 1990. Konklusjonen er at Norge - til tross for politiske løfter om å følge opp FN - avslår FN-ledede operasjoner til fordel for NATOs krigføring.

Ifølge avisen er manglende ressurser, kapasitet og personell de viktigste forklaringene når Norge har avslått å bli med på FN-operasjoner. Disse argumentene ble blant annet brukt da Norge ikke forlenget sitt bidrag til FN i Tsjad i 2010, og da Norge ikke ble med i FN-operasjonen i Sør-Sudan i 2011.

- Det kan virke som et paradoks at politikerne ikke finner ressurser til FN-oppdrag, men at de etter bare noen måneder kunne gå inn for fullt med NATO i Libya, mener Heier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.