- Norge driver ikke hemmelig diplomati

Sier talsmann for Tibets eksilregjering. Mener påstandene som kom fram i VG er feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I gårsdagens utgave av VG ble det hevdet at Norge i flere år har drevet hemmelig diplomati for å få til en løsning mellom Kina og den tibetanske eksilregjeringen. Dette skal VG ha fått bekreftet av «informerte kilder i Washington D.C.»

En talsmann for Tibets eksilregjering nekter for at disse opplysningen stemmer.

- Dette må avkreftes i sin helhet, sier Thumpten Samphel til nyhetsbyrået Associated Press.

- Den norske regjeringen har hjulpet tibetanerne på mange ulike måter i flere år, inkludert det å tilby utviklingshjelp til de tibetanske bosettingene i India. Det foregår imidlertid ikke noe hemmelig diplomati eller mekling i dialogen eller forhandlingene mellom Kina og utsendingene fra Dalai Lama, sier han.

- Møtte Dalai Lamas bror

Ifølge VGs kilder er det særlig statssekretærene Raymond Johansen og Vidar Helgesen i Utenriksdepartementet som skal ha stått for den hemmelige møteaktiviteten.

Møtene med representanter fra det offisielle Kina og utsendinger fra den tibetanske eksilregjeringen skal ha funnet sted både i Norge og i utlandet.

Blant annet skal statssekretær Johansen ha tatt en avstikker fra en jobbreise i Genève til et naboland for å møte Dalai Lamas bror på et slott.

«FOLKETS KRIG»: Dette bildet er hentet fra den kinesiske statskanalen CCTV og viser en gutt som blir fraktet bort fra gatene av Tibets hovedstad Lhasa under opptøyene i mars. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
«FOLKETS KRIG»: Dette bildet er hentet fra den kinesiske statskanalen CCTV og viser en gutt som blir fraktet bort fra gatene av Tibets hovedstad Lhasa under opptøyene i mars. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

- Norge har vist stor kløktighet og oppfinnsomhet i denne saken, sier en kilde til avisa, og trekker parallellen til Norges rolle i framforhandlingen av Oslo-avtalen mellom Israel og Palestina.

Verken Raymond Johansen eller talsmann for UD, Thor-Henrik Andersen, har kommentert opplysningene.

Møttes for første gang på to år

Kina har styrt Tibet siden soldater fra Folkets frigjøringshær marsjerte inn i Himalaya-regionen i 1950.

Etter et mislykket opprørsforsøk flyktet Tibets åndelige leder, Dalai Lama, til India. Der, i Dharamsala, har den tibetanske eksilregjeringen sitt tilhold.

Voldsomme opptøyer i Tibet, ellers i Kina og i forbindelse med den olympiske fakkelstafetten førte til at Tibet-spørsmålet igjen kom på banen tidligere i vår.

I begynnelsen av forrige måned møttes Dalai Lama og offisielle kinesiske representanter for første gang siden 2006. Samtalene ga ingen konkrete resultater, men begge parter sier de er åpne for dialog.

72 år gamle Dalai Lama sier han ønsker større selvstyre for regionen. Kinserne frykter han ønsker selvstendighet og løsrivelse fra Folkerepublikken.

- Norge driver ikke hemmelig diplomati
<B>TIBETS ÅNDELIGE LEDER:</B> Dalai Lama ved Jama Masjid-moskeen i New Dehli.
<B>INGEN KOMMENTAR:</B> Raymond Johansen i UD vil ikke kommentere opplysningene i VG. Her under besøket i Burma.