Foto: AFP / PASCAL GUYOT / NTB SCANPIX
Foto: AFP / PASCAL GUYOT / NTB SCANPIXVis mer

Norge dropper å sende styrker til Mali

- Et klokt og viktig vedtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har besluttet at Norge ikke skal bidra med militære styrker til EUs opplæring av den maliske hæren, får NTB opplyst fra SV.

- Et klokt og viktig vedtak, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Snorre Valen.

Regjeringen gir imidlertid i første omgang 30 millioner kroner til FNs fond for Mali. Samtidig holder regjeringen muligheten åpen for at Norge kan bidra i en eventuell FN-ledet operasjon i landet.

EU-land har besluttet å sende opptil 500 soldater til Mali for å trene opp landets militære styrker. Flere utenlandske nyhetsbyråer meldte i forrige at Norge skulle bidra til styrken, men utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) understreket at Norge ennå ikke hadde forpliktet seg til å bidra.

- Mangler legitimitet Mandag kom beslutningen om at Norge likevel ikke vil bidra.

- Malis regjering mangler legitimitet, og landets sikkerhetsstyrker står for alvorlige menneskerettighetsbrudd. Det er klokt av Norge å ikke bidra med militære kapasiteter i en borgerkrig med etniske skillelinjer, sier Snorre Valen, utenrikspolitisk talsperson i SV.

Han er fornøyd med at regjeringen er enig om å gi 30 millioner kroner til FNs fond for Mali.

Øremerket Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV) mener bevilgningen er viktig.

- Norge gir nå 20 millioner kroner til FNs arbeid i Mali. Pengene er øremerket innsatsen for menneskerettigheter i landet og for å forberede valget, sier Holmås.

Ytterligere 10 millioner kroner vil bli gitt til FNs giverfond for den afrikanske Mali-styrken AFISMA, øremerket sivile politienheter og menneskerettighetsobservatører.

- Pengene kommer i tillegg til den årlige norske bistanden på 80 millioner kroner til Mali. Norge har jobbet i Mali siden 1980-tallet, sier Holmås.

(NTB)