KUTTER STØTTEN: 13. januar i år møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre Syrias president Bashar al-Assad (t.v) i Damascus.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
KUTTER STØTTEN: 13. januar i år møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre Syrias president Bashar al-Assad (t.v) i Damascus. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

Norge dropper millionstøtte til syrisk politi

Har tidligere gitt over 2,5 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påskeaften kunne Dagbladet først melde om at norske myndigheter har støttet den syriske politistyrken med over 2,5 millioner kroner.

UD bekrefter at de først i 2008 støttet politistyrken med 730 000 kroner, og at den ble fornyet med 1 840 000 kroner i 2010, og forteller at de har opplevd prosjektet som positivt.

Syriske myndigheter har selv vært interessert i prosjektet, som utviklet seg til å inkludere innenriksministeriet og sikkerhetstjenesten også. UD vil ikke si om de opplever pengene som vel brukt sett i sammenheng med at over 800 sivile har blitt drept av politi- og sikkerhetsstyrkene og hæren.

- Uaktuelt å videreføre Men Norge vil ikke være med å støtte den syriske politistyrken etter at flere hundre sivile har blitt drept av politi- og sikkerhetsstyrkene i folkeopprøret mot president Bashar al-Assad.

- Gitt den aktuelle situasjonen i Syria vil det ikke være aktuelt å videreføre støtten, sier konstituert underdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

I går gikk utenriksminister Jonas Gahr Støre ut og fordømte syriske myndigheters arrestasjoner, vold og drap på sivile.

Vurderer sanksjoner - Politiske ledere som retter det militære maktapparatet mot egne innbyggere mister sin legitimitet. I slike tilfeller bør det internasjonale samfunnet vurdere å svare med sanksjoner, sier Gahr Støre.  

Han oppfordrer på det sterkeste president Assad til å gå i dialog med demonstrantene for å møte deres legitime krav.

- Det er nå avgjørende at syriske myndigheter åpner for en politisk prosess som peker frem mot frie valg, sier Støre.

Ifølge Frode O. Andersen i UD er det altfor tidlig å konkretisere hvilke type sanksjoner det kan bli aktuelt å sette i verk.

OVER 800 DREPT: 800 sivile er drept i folkeopprøret mot Syrias president Bashar al-Assad, ifølge menneskerettsgruppen Sawasiah. Foto: Reuters/Scanpix
OVER 800 DREPT: 800 sivile er drept i folkeopprøret mot Syrias president Bashar al-Assad, ifølge menneskerettsgruppen Sawasiah. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer