Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge dumper billig laks

EU-kommisjonen har besluttet å innføre beskyttelsestiltak mot import av norsk laks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen mener norsk laksenæring dumper billig norsk laks i EU, og sier beskyttelsestiltakene skal sikre like konkurransevilkår.

Tiltakene innbærer en minstepris på 2,70 euro (22,30 kroner) per kilo i en innfasingsperiode som begynner mandag. Meningen er at prisen skal heves til maksimum 2,85 euro (23,50 kroner) fra 15. april.

I tillegg innføres det en importkvote.

EU-kommisjonen åpner for at minsteprisen kan justeres etter nærmere gjennomgang av produksjonskostnadene i den norske lakseindustrien.

Vil anke

Mye tyder på at ett, trolig Danmark, eller flere av EUs medlemsland vil anke vedtaket i EU-kommisjonen inn for EUs ministerråd. Norge håper at en behandling av saken i rådet vil gi et annet utfall enn i kommisjonen.

Hvis ikke det skjer, truer Norge med å bringe saken inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO).

- Hensikten med vår beslutning er å gripe inn overfor en åpenlys dumping av billig norsk laks i EU. Det er et spørsmål om å sikre like konkurransevilkår, sier EU-kommissær Mariann Fischer Boel.

Boel, som er dansk landbrukskommissær i EU-kommisjonen, mener beslutningen om å innføre beskyttelsestiltak mot import av norsk laks til EU-markedet er veloverveid.

- Den hviler på grundige undersøkelser av den norske laksenæringen, sier Boel i en kommentar.

- La oss ikke glemme at vi i første omgang snakker om å innføre en minstepris (på 2,70 euro per kilo) som ligger under den nåværende markedsprisen. Det er riktig at denne prisen i løpet av april vil bli justert i størrelsesordenen 2,70-2,85 euro per kilo.

- Men ser vi tilbake på de tolv siste månedene, kan det neppe skremme. Markedsprisen har variert mye og i lengre perioder har den ligget over 3 euro per kilo. Meg bekjent førte ikke dette til tap av arbeidsplasser. Så jeg tror at man skal være forsiktig med å rope «ulv, ulv», sier Boel.

Fleksibelt

Hun legger likevel til at siste ord ikke er sagt i denne saken.

- Vi har innført en fleksibel ordning, som gjør det mulig for oss å justere minsteprisen fortløpende hvis det viser seg at Norge kan produsere til de lave omkostningene som de hevder, sier Boel.

Danmark er imot beskyttelsestiltakene fordi det kan sette arbeidsplasser i fare i den danske videreforedlingsindustrien. Boel ser ingen umiddelbare fare for det.- Det er ikke hensikten å legge unødige hindringer i veien for dansk videreforedlingsindustri, og slett ikke å fjerne danske arbeidsplasser. Ifølge kommisjonens analyser er det heller ikke noe som tyder på at det vil bli tilfellet, sier Boel.

Urettmessig

EU-kommisjonens innføring av beskyttelsestiltak mot import av norsk laks er høyst urettmessig, mener Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL)

- Vi har hele tiden hevdet at det ikke er grunnlag for disse tiltakene, sier prosjektdirektør Per Dag Iversen i FHL Havbruk til NTB. Han råder regjeringen til å bringe saken inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO).

- Vi vil selv ha mer enn nok med å gi råd til våre medlemmer framover, sier Iversen.

Norge eksporterer laks for rundt 7 milliarder kroner til EU årlig. Lakseeksportørene har stått steilt mot EUs påstander om at norsk laks dumpes i EU-markedet.

Iversen mener prisen på skotsk laks er lagt som grunnlag for sammenligning med norsk lakseproduksjon.

- Det er uomtvistelig bevist at vi har lavere produksjonskostnader enn skottene, mener Iversen.

EU-kommisjonen understreker at tiltaket skal være fleksibelt. Det vil være mulig å revidere minsteprisen årlig. FHL har ikke tillit til at dette vil skje.

- Vi har sett lignende formuleringer i tidligere situasjoner. Det kan være et spill for galleriet, mener Iversen. (®NTB)