KNALLHARD NORGES-KRITIKK:  Manfred Gerstenfeld var i går på Litteraturhuset og lanserte sin nye bok om det han kaller en utbredt antisemittisme i Norge: Dette landet har en elite som kaller seg progressiv, men den produserer en god del hat mot Israel. Mye av dette er antisemittisme, mener han. Foto: Hans Arne Vedlog
KNALLHARD NORGES-KRITIKK: Manfred Gerstenfeld var i går på Litteraturhuset og lanserte sin nye bok om det han kaller en utbredt antisemittisme i Norge: Dette landet har en elite som kaller seg progressiv, men den produserer en god del hat mot Israel. Mye av dette er antisemittisme, mener han. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

- Norge, en pioner i jødehat

Ifølge omstridt israelsk forfatter. Norske jøder er uenige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I går kom boka Antisemittismen i Norge - bak den humanitære masken ut på norsk. Den er skrevet av den israelske Norgeskritikeren Manfred Gerstenfeld, som er styreleder av tenketanken Jerusalem Center of Public Affairs.

- Dette landet har en elite som kaller seg progressive, men sånn er det ikke. Norge er en pioner når det gjelder antisemittisme og antiisraelisme i Europa. Før eller senere vil dette gjøre noe i forhold til Norges rykte, sier Gerstenfeld til Dagbladet da han gjestet Norge og Litteraturhuset i regi av Norge IDAG i går.

Kjenner seg ikke igjenGerstenfeld viste til de mange reportasjene som har vært om det voksende jødehatet i den svenske byen Malmø, og sier at hvis ikke norske myndigheter og befolkning gjør noe med saken, «vil Norge bli som Malmø i løpet av seks måneder til to år».

- Han generaliserer, og det er ikke lov. På alle steder, også i Norge, finnes gode og dårlige mennesker. Norge som land er ikke antisemittisk og folket er heller ikke det. Jeg synes ikke han skal blåse det slik opp, sier den norsk-ungarske jøden Imre Hercz til Dagbladet.

Anne Sender i det mosaiske trossamfunn i Oslo liker heller ikke det hun kaller «Gerstenfelds generaliseringer».

- Nei, det blir alt for unyansert å si at Norge er en pioner i antisemittisme. I Norge er vi på et helt annet nivå enn for eksempel land i Øst-Europa, som ikke har tatt et oppgjør med sin fortid. Jeg synes ikke noe om dette, sier Sender.

Liker ikke konfrontasjonBåde Sender og Hercz mener likevel det er bra at Gerstenfeld setter temaet antisemittisme på dagsordenen i Norge.

KJENNER SEG IKKE IGJEN: Imre Hercz, overlevende fra nazistenes konsentrasjonsleirer, liker dårlig at Manfred Gerstenfeld generaliserer om antisemittismen i Norge. Foto: Scanpix
KJENNER SEG IKKE IGJEN: Imre Hercz, overlevende fra nazistenes konsentrasjonsleirer, liker dårlig at Manfred Gerstenfeld generaliserer om antisemittismen i Norge. Foto: Scanpix Vis mer

- Nordmenn vil ikke ta konfrontasjoner, og lar heller ting ties ihjel. Men hvis NRKs fokus på antisemittisme i skolen nå blir tatt opp, kan vi få stoppet slike episoder i fortsettelsen. At jøder forfølges i Norge er tull, men enkelte, de svake, kan bli mobbet på enkelte skoler. Det må vi stoppe, sier Hercz.

Han er spent på hvordan hans barnebarn blir mottatt som førsteklassing på Ila skole i Oslo når hun begynner på skolen til høsten.

- Ulykken hittil er at vi ikke har tatt opp kinkige spørsmål som dette til debatt. Derfor kan Gerstenfelds bok kanskje gi noe positivt i forhold til at vi får opp en diskusjon. Sånn at vi kan stoppe slike hendelser før det blir verre. Det er jo bra. Men en skal ikke generalisere, om det gjelder jøder eller nordmenn, sier Hercz.

Skjev mediadekningAnne Sender sier at hun og Det mosaiske trossamfunnet i Norge ønsker å gi et annet perspektiv enn Gerstenfelds svart-hvite.

- Over lang tid har det vært skjev mediadekning i Norge. Ord og begrep som har blitt brukt har skapt bilder som skaper assosiasjoner hvor antisemittiske forestillinger blir legitimert.

- Hvilke ord og begrep sikter du til?

ØNSKER DEBATT:  Styrer i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, Anne Sender, er mot Gerstenfelds generaliseringer, men vil ha debatt om antisemittismen i Norge. Her får trossamfunnet besøk fra representanter for de kristne kirkene og de andre tros- og livssynssamfunnene i Norge. Foto: Scanpix
ØNSKER DEBATT: Styrer i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, Anne Sender, er mot Gerstenfelds generaliseringer, men vil ha debatt om antisemittismen i Norge. Her får trossamfunnet besøk fra representanter for de kristne kirkene og de andre tros- og livssynssamfunnene i Norge. Foto: Scanpix Vis mer

- Bruk av ordet apartheid, for eksempel. Bruken er feil og misvisende, for det danner et bilde av Israel som blir feil og ensidig. Israel er ikke som Sør-Afrika var under dets apartheid. Bildet som tegnes av Israel gjør at det over tid får enkelte til å delegitimere Israels eksistens, sier Sender og fortsetter:

- Gerstenfelds innlegg i debatten kan være bra, for det får satt tema på dagsorden i Norge. Men vi må unngå svart-hvitt-synet. Vi skal bo her, og vi søker dialog, sier Sender.

- Ikke antisemittisk Boka Antisemittisme i Norge er en revidering av Gerstenfelds Behind the Humanitarian Mask, som kom ut på engelsk for halvannet år siden. Den norske jøden Imre Hercz har til Dagbladet tidligere sagt at han ikke kjente seg igjen i Gerstenfelds beskrivelser.

- Jeg betviler hans habilitet og er veldig lei meg for hans propagandakrig mot Norge. Vi er rundt 1500 jøder i menighetene i Norge, og miljøet er ikke stort. Nå må Gerstenfeld vise sine kilder. Sjøl vil jeg gjerne treffe ham, sa Hercz til Dagbladet for ett år siden.

KRISTEN STØTTE:  Tidligere Krf-politiker Anita Appeltun Sæle og Norge IDAG gir ut Gerstenfelds bok i Norge. Foto: Hans Arne Vedlog
KRISTEN STØTTE: Tidligere Krf-politiker Anita Appeltun Sæle og Norge IDAG gir ut Gerstenfelds bok i Norge. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer