Norge en råvarenasjon?

Økonomer som anbefaler Norge å gjøre seg mindre avhengig av råvareproduksjon baserer seg altså på utdaterte økonomiske begreper

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er en vanlig oppfatning blant mange økonomer at Norge har en for råvarebasert industri. Det produseres mye olje, fisk og malm i Norge og dette kategories automatisk som råvareindustrier. Men stemmer dette?

Den klassiske definisjonen av en råvare er en vare som ikke skiller seg ut i kvalitet og hvor hver enkel produsent ikke har mulighet til selv å påvirke prisnivået. Men denne definisjonen ignorer at en industri alltid har to sider: produksjon og salg. Selv om den ene av disse oppfører seg som en råvare trenger ikke den andre å gjøre det.

Selv om et selskap ikke klarer å påvirke salgsnivået eller differensiere produktet på kvalitet kan det likevel klare å påvirke produksjonskostnaden ved hjelp av kunnskap og teknologi. Er dette mulig er det ikke snakk om en råvareindustri men en høyteknologisk industri som tilfeldigvis selger råvarer.

Den korrekte definisjonen av en råvareindustri er en industri som hverken kan påvirke utsalgspris eller produksjonskostnad. Med andre ord, profittmarginen settes fullt og helt av markedet.

Dette er ikke tilfelle innen fiskeoppdrett og oljeproduksjon. Norsk oljeindustri har ansatt tusenvis av høyt utdannete fagfolk og forskere som bidrar til å øke utvinningsgraden og senke kostnadene på norsk sokkel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer