Norge en sinke på energieffektivisering

Ligger på nivå med Slovakia og Sør-Korea.

NORGE HENGER ETTER Dette bildet viser Tinnbo borettslag i Kristiansand, som har satt i gang en omfattende rehabilitering for å spare strøm- og oppvarmingskostnader. Men Norge er generelt alt for dårlige til å gjennomføre tiltak for energieffektivisering, ifølge en ny rapport fra det internasjonale energibyrået. Foto: TOR ERIK SCHRØDER
NORGE HENGER ETTER Dette bildet viser Tinnbo borettslag i Kristiansand, som har satt i gang en omfattende rehabilitering for å spare strøm- og oppvarmingskostnader. Men Norge er generelt alt for dårlige til å gjennomføre tiltak for energieffektivisering, ifølge en ny rapport fra det internasjonale energibyrået. Foto: TOR ERIK SCHRØDER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Norge ligger på nivå med Slovakia og Sør-Korea når det gjelder energieffektivisering. Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) er Norge en sinke.

IEA har vurdert hvordan organisasjonens 28 medlemsland har oppfylt anbefalingene for energieffektivisering på 25 ulike punkter.

Kun 7 prosent av anbefalingene om energieffektivisering i bygg er helt gjennomført i Norge, og vi havner godt nede på lista i selskap med Sør-Korea og Slovakia.

- Norge har planer om å gjennomføre tiltak, men har i liten grad implementert anbefalingene fra Det Internasjonale Energibyrået. Regjeringen må vise at de virkelig vil noe med energieffektivisering, hvis ikke blir dette pinlig, sier daglig leder Guro Hauge i Lavenergiprogrammet, et samarbeidsprogram mellom staten og byggenæringen, i en pressemelding.

Hun håper regjeringens Soria Moria 2-lovnader om en handlingsplan for energieffektivisering følger IEAs anbefalinger og satser på forbildeprosjekter og økt kompetanse i byggenæringen.

I en rapport utarbeidet av SINTEF, Lavenergiprogrammet og Byggenæringens Landsforening blir det anbefalt at regjeringen setter av 1,6 milliarder årlig til sparetiltak, og øker potten gradvis til 2,6 milliarder i 2017.

(NTB)

Fakta om energieffektivisering

• 40 prosent av energiforbruket i Norge går til bygninger.

• Energieffektivisering i bygninger gir de største og raskeste klimagassreduksjonene, slår FNs klimapanel og det internasjonale energirådet fast.  

• SINTEF Byggforsk mener vi i Norge kan spare 12 TWh i bygg innen 2020. Det tilsvarer årlig energibruk i 600 000 boliger.

• Tre tiltak mener de er nødvendige for å få dette til: Stadig mer energieffektive nybygg, rehabilitering til en høy energistandard, samt enøktiltak på den resterende bygningsmassen som ikke gjennomgår omfattende rehabilitering.

• Det regjeringsetablerte Lavenergiutvalget la i sommer fram en rapport der de foreslår en halvering av energibruken i bygg innen 2040.

• Regjeringen vurderer å innføre krav om passivhusstandard på alle nybygg innen 2020. I løpet av et par måneder skal en gruppe med representanter fra bransjen settes ned for å se på hvordan det kan gjennomføres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer