Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge er aller best på bunnen

Den nye, store dykkeguiden er ment å være NAF-boka for dykkere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Boka følger kyststripa landet rundt, fra Svinesund i Østfold til Grense-Jakobselv i Finnmark. Den gir detaljerte beskrivelser av dykkesteder, vrak, dybde og livet i havet.

Forfatteren, som er helt dykkefrelst, dykket for første gang for sju år siden, under et opphold på Cuba:

- Jeg hadde gledet meg til å dykke i tjue år. Det var en helt fantastisk førstegangsopplevelse. Så fulgte dykking i land som Kroatia og Egypt. Overalt der han kom, kjøpte Horgar en dykkeguide. Men da han skulle finne fram til steder å dykke i Norge, fant han ikke boka.

Måtte gjøre noe

- Den norske dykkeguiden manglet. Jeg synes det er merkelig at den ikke har eksistert. Det måtte jeg gjøre noe med. Og nå er boka her, etter tre års arbeid. Jeg har skrevet den boka jeg selv har lyst å lese. Det har jeg i grunnen alltid gjort, sier forfatteren fornøyd.

Da han fikk ideen til boka, søkte han Det Faglitterære Fond om stipend.

- Jeg fikk, etter mine begreper, veldig mye penger. Så brukte jeg alt opp i løpet av tre dager! Jeg kjøpte båt og dykkerutstyr. Og da var vi der igjen, ler Horgar.

Å gå i gang koster nesten ingen ting, for du kan jo leie utstyr, påpeker Horgar.

EN VEGG AV FARGER:  Men dykkeren er allerede på vei mot nye mål. Foto: UWPHOTO.NO/ERLING SVENSEN
EN VEGG AV FARGER: Men dykkeren er allerede på vei mot nye mål. Foto: UWPHOTO.NO/ERLING SVENSEN Vis mer

Å ta dykkesertifikat koster 3000 kroner, og er gjort på en uke. Utstyret er dyrt, men det er et stort bruktmarked og Fartein Horgar har selv kjøpt alt dykkeutstyret sitt brukt.

- Det kan være en kostbar sport, men du trenger ikke bruke mye penger for å komme i gang. Selv er jeg ingen utstyrsfreak. Jeg tror det var 17 000 jeg betale for det utstyret jeg har nå.

Han dykker gjerne i Trondheimsfjorden og tar oss med til Trolla, der det er lett adkomst til sjøen. Det er en særdeles fiskerik fjord, i følge Dykkeguiden.

Rike farvann

- Det er en variert fjord, som er helt unik. Du finner arter som egentlig ikke skulle vært her oppe. Det er fem hundre flere arter i Hustadvika enn i Rødehavet, forteller forfatteren, ikke uten en viss begeistring.

Både fakta og fiskehistorier står i Dykkeguiden: I Trondheimsfjorden i 1969 ble det tatt opp en 69 kilos blekksprut, på neste åtte meter fra issen til tentakkelspissen.

Samarbeid

Opplysningene i boka er blant annet kommet fram i samarbeid med dykkeklubber, landet rundt.

Horgar har selvsagt ikke dykket alle steder selv, men han har vært på mange turer både nordover og sørover i landet.

- Jeg har reist målrettet  for å kartlegge dykkesteder, forteller dykkeentusiasten. Og snart gir han seg sjølivet i vold på heltid: Familien selger huset i Trondheim, og Fartein Horgar og kona Anne-Lise bosetter seg i båten. Kursen så går kursen etter hvert mot varmere strøk på kloden...

Dykking for alle

- Vi er ingen liten organisasjon lenger, sier daglig leder Per Vangsøy i Norges Dykkeforbund.

- Landet vårt er jo tilrettelagt for det. Norge stopper ikke i fjæresteinene. Under vann finner du speilbildet av landet vårt - det er vilt og vakkert, fortsetter han.

Har du fylt 12 år, kan du få delta på grunnkurs i dykking. Som regel får du dykke i et basseng, første gang du prøver.

I bassenget kan du gjøre et prøvedykk og oppleve hvordan det er å være vektløs og å puste under vann.

For et grunnkurs i dykking, med teoriundervisning, noen bassengdykk og noen dykk i sjøen, må du regne med å betale nærmere tre tusen kroner.

Norges Dykkeforbund (NDF) består av 8620 medlemmer, fordelt på 160 klubber. Forbundet kan gi råd og veiledning, hvis du vil prøve deg med dykking.

- Interessen blant dykkere for å stå sammen, er blitt større. Vi har vind i seilene som organisasjon, sier forbundsleder Vangsøy.

Han understreker at det skal være trygt å gå på dykkekurs i Norge. Alle som tilbyr kurs, plikter å følge «forskift om sikkerhet ved sportsdykking». Nå er det også innført europeiske sikkerhetsnormer på kurs innen EU og EØS.

På verdensbasis er det mange forkjellige firma, foreninger og organisasjoner som tilbyr dykkekurs. Norges Dykkeforbund kan også veilede deg også i denne jungelen.

TRANGE FORHOLD: "Steinrøysa nedi bakken" forseres lett i vektløs tilstand.
KORALLDYR: Horgar har dykket både i Kroatia og Egypt. Dette bildet er imidlertid tatt utenfor Nesodden.Koralldyrene finnes i
DYKKER OG LYRIKER: Fartein Horgar (51) debuterte som lyriker i 1980, med samlingen «Nattedikt og morgenhud». To år senere kom han med samlingen «Kvinneakt». Senere har han skrevet flere barnebøker og en rekke kritikerroste romaner. I 2003 ga han ut «Bare henfallen til nytelse. En håndbok i pornografi». Sammen med Siri Olsen har han gjendiktet den cubanske nasjonalpoeten Nicolás Guillén til norsk. I fjor ga den båt- og dykkefrelste forfatteren ut lyrikksamlingen «Skipsbiblioteket».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling