«Norge er blitt en oase for utenlandsk, kriminelt avskum»

Frp's nestleder Siv Jensen synes det er uproblematisk at fylkesleder Jan-Erik Gaup sier at «Norge er blitt en oase for utenlandsk, kriminelt avskum».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siv Jensens ønske om å gjøre innvandringspolitikk til en av de viktigste valgkampsakene har utløst en flom av sterke uttalelser fra sentrale Frp-ere landet rundt. De kommer til orde i siste nummer av partiavisa Fremskritt.

Fylkesleder Gaup i Hedmark fyrer løs:

«Folk begynner å bli grundig lei av at det norske samfunnet skal brytes ned av individer som kommer hit, og med den største selvfølgelighet krever å få leve ut sine egne destruktive kulturimpulser.»

- Det var veldig godt sagt, sier Per Sandberg, Frp's innvandringspolitiske talsmann.

Klapp på skuldra

Partiledelsens reaksjon på Gaups uttalelse er en helt annen nå enn da de såkalte verstingene herjet i partiet på slutten av 90-tallet.

Kleppe fikk kjeft fra partiformann Carl I. Hagen for nøye planlagte «sleivspark», får Gaup nå en klapp på skuldra fra partitopper.

- Jeg skjønner Gaups uttalelse godt. Det er helt riktig at Norge er blitt en oase for kriminelle utlendinger, men jeg ville nok ikke brukt ordet «avskum». Men jeg har også en tendens til å uttale meg skarpt noen ganger, så det er helt ok, sier Sandberg.

- Jeg oppfatter ikke Gaups uttalelser som problematiske, sier Jensen.

Fremmedhat

Siv Jensen vil ikke gå inn i en diskusjon om hvor grensen går for uttalelser som kan oppildne til fremmedhat.

- Det er ingen grunn til å bli vulgær, for det er nok for oss å vise til at ikke-vestlige innvandrere er overrepresentert på kriminalstatistikken. Foreløpig har jeg ikke sett noen eksempler på Frp-ere som er gått over streken. Jeg tror vi bidrar til å begrense rasismen når vi fokuserer på kriminelle asylsøkere. Det setter alle de lovlydige innvandrerne pris på, sier Jensen.

Advarsel

Per Sandberg vil på landsmøtet til helga advare mot å gå for langt.

- Våre forslag og vår retorikk er i ferd med å bli akseptert av de andre partiene. Da er det ikke nødvendig å bruke ord som «avskum». Det kan bidra til å gi våre politiske motstandere argumenter for at vi setter negative merkelapper på alle innvandrere, sier han.

FYLKESLEDER: Jan-Erik Gaup
«VELDIG GODT SAGT»: Mener Per Sandberg
GODKJENT: Siv Jensen vil ikke gå inn i en diskusjon om hvor grensen går for uttalelser som kan oppildne til fremmedhat. Foreløpig har jeg ikke sett noen eksempler på Frp-ere som er gått over streken, sier Frp's nestleder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer