Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge er dårligst i klassen

Det internasjonale pengefondet har sett med lupe på utviklingen i Norge. Og resultatene er nedslående.

PRODUKTIVITET: Norges konkurranseevne har forverret seg mye mer enn for andre sammenlignbare land det siste tiåret.  Foto:  Marte Garmann
PRODUKTIVITET: Norges konkurranseevne har forverret seg mye mer enn for andre sammenlignbare land det siste tiåret. Foto: Marte Garmann Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Produktiviteten har økt mye mindre i Norge det siste tiåret enn de foregående to tiårene, og den høye lønnsveksten står ikke i stil med produktiviteten, slår IMF fast i fersk rapport om den økonomiske utviklingen i Norge.

Jobber mindre - tjener mer Vi jobber stadig mindre og resultatet er at lønnskostnadene (unit labor cost) har økt mer enn andre kostnader på 2000-tallet enn på 1990-tallet. Og i noen sektorer er dette ekstra fremtredende.

Det pekes blant annet på lønnsenhetskostnadene i tjenestesektoren har steget mye mer enn i industrien, og at dette hovedsakelig er et resultat av lavere produktivitetsvekst i tjenestesektoren.

For industrien har man også det fenomenet at fastlandsøkonomien blir stadig mer knyttet til oljesektoren, og når den oljerelaterte delen av industrien holdes utenfor blir produktiviteten enda lavere.
  Meget stygg utvikling Antallet timer vi arbeider er også lavere enn i andre avanserte økonomier, og det er nesten ingen som jobber så lite som nordmenn, slår IMF fast i rapporten.

Vi har de høyeste lønningene og den laveste produktiviteten. Og hvis den oljerelaterte fastlandsøkonomien holdes utenfor blir økningen i lønnskostnadene enda høyere.

Denne utviklingen, som er en indirekte effekt av olje- og gassvirksomheten, har forårsaket en forverring i den lagsiktige konkurransekraften i den mer tradisjonelle industrien i Norge, slår IMF fast.

Resultatet ser man også klart og tydelig. Mens markedsandelen til avanserte økonomier som Norge også har vært fallende, har Norges markedsandeler innden den tradisjonell eksportindustrien falt mye raskere.

Siden 1990 har Norge mistet nesten 60 prosent av konkurransekraftn innen eksportindustrien. Den stabiliserte seg rundt 2000, men har fortsatt å falle igjen etter finanskrisen, fremgår det klart og tydelig av grafene på side 8 i rapporten.


Kilde: IMF

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media