Norge er det beste landet å bli gammel i

Det viser en fersk undersøkelse.

BEST I VERDEN:  Ifølge undersøkelsen scorer Norge høyt på alle faktorer som ligger til grunn for en god alderdom. Foto: Colourbox
BEST I VERDEN: Ifølge undersøkelsen scorer Norge høyt på alle faktorer som ligger til grunn for en god alderdom. Foto: ColourboxVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er det beste landet å bli gammel i, tett etterfulgt av Sverige. Det viser en undersøkelse utført av organisasjonen HelpAge International.

Undersøkelsen omfatter 96 land og fire hovedfaktorer ligger til grunn i vurderingen: Inntekt, helse, utdannelse og arbeid, samt sosiale forhold og rettigheter.

Landene og regionene som kommer dårligst ut i undersøkelsen er Malawi, Vestbredden og Gaza, Mosambik, og Afghanistan, som havner nederst på lista.

Flere i arbeid - Norge scorer høyt på alle områdene, og er aller best på økonomisk sikkerhet, med den høyeste BNP per innbygger i regionen, opplyser HelpAge International i en pressemelding.

Det trekkes blant annet fram at om Norge at om lag 70 prosent av personer i alderen 50-64 år er i jobb, mens 99,4 prosent av personer over 60 har fullført videregående eller høyere utdanning. 86 prosent av den eldre befolkningen føler seg trygge her, mens hele 96 prosent opplever at de har en reell valgfrihet.

Rapporten understreker at selv om vi har et godt velferdssystem, så viser studier at det norske folk ikke bør ta det for gitt. Norge havner på en 16. plass av de 96 landene når helse vurderes alene.

- Tjenestetilbudet til eldre har blitt redusert de siste 20 årene i Norge, samtidig som tilbudet er styrket for personer under 67 år, står det å lese i rapporten.

Stadig flere eldre Det er for øyeblikket 868 millioner innbyggere over 60 år i verden, noe som utgjør 12 prosent av totalbefolkningen. I 2050 antas eldre over 60 år å utgjøre 21 prosent av verdens befolkning, ifølge HelpAge International. I 40 av landene som er med i undersøkelsen vil andelen være 30 prosent.

Og selv om det er en god nyhet at vi lever lengre og har bedre helse, er det en stor utfordring for mange av verdens land.

I en fersk rapport fra FN framkommer det at 48 prosent av eldre ikke mottar pensjon, mens pensjonen for mange av de 52 prosentene som faktisk mottar den, ikke er tilstrekkelig.

- Eldre menn og kvinner har rett til et verdig liv, uten å lide av fattigdom. Dette er et verdensomspennende problem, sier leder for International Labour Organization, som har skrevet rapporten.