- Norge er en bananrepublikk

Dansk storavis flesker til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den danske storavisa Berlingske Tidende kommer med et tungt og dypt hjertesukk overfor Norge, og kaller sin kjære nabo «en handelspolitisk bananrepublikk».

Karakteristikken kommer i forbindelse med en undersøkelse i dansk næringsliv, som viser at Norge er det landet i verden som har de nest største handelshindringene i forhold til Danmark. Bare Kina oppleves som vanskeligere.

Organisasjonen Dansk Handel & Service spurte sine medlemsbedrifter om hvilke land i verden som er vanskeligst å få innpass i. Norge kom da på andreplass, til tross for at Norge er med i EUs indre marked gjennom EØS-avtalen. Både Japan og India oppleves som enklere å eksportere til enn Norge.

- Vi visste godt at Norge er et besværlig marked. Men det er ergelig at et så stort og nært marked er så vanskelig, sier fagsjef Linda Jacobsen i DHS til Berlingske Tidende.

- Det er behov for en dialog om det, for det kan ikke være riktig at et nabomarked skal forvolde så mange problemer, sier hun videre.

Problemene gjelder ikke minst på matvareområdet, skriver Berlingske Tidende, og trekker fram eksporten av dansk fetaost som et eksempel. Tidligere var det nettovekta av fetaosten som ble vektlagt ved fortolling til Norge. Plutselig endret Norge reglene i 2004, slik at også oljen/saltlaken osten lå i skulle regnes med, noe som utgjorde halve vekta, ifølge avisa.

- Interessant nok gikk det ikke mange måneder før Norges store meieri, Tine, var klar med norskprodusert fetaost, bemerker avisen syrlig. Det er uklart hvorfor avisen bruker betegnelsen bananrepublikk, siden det tradisjonelt betegner småstater i Latin-Amerika som er dominert av utenlandsk kapital.

Statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet, Karin Yrvin, har ifølge avisa vanskelig for å tro at den danske kritikken baserer seg på objektive fakta.

- Vårt byråkrati er blant de mest effektive i verden. Vi er en del av EUs indre marked og er kjent for å være den flinke elev som implementerer alt først, sier hun til Berlingske Tidende.

<B>KLAR TALE: </B>Berlingske Tidende taler slett ikke i diplomatiske ordelag om sitt naboland...
<B>UVANT: </B>Uttrykket "bananrepublikk" brukes sjelden om land som Norge. Normalt forklares uttrykket som å ha: nedsettende betydning, og være særlig brukt om småstatene i Latin-Amerika: land som er dominert av utenlandsk kapital (særlig fra fruktkompanier).