-  Norge er en energibrems

Norge ønsket aldri et felles marked for fornybar energi. Sammenliknet med Sverige, er Norge en energisinke, mener Sveriges energiminister Mona Sahlin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ESKILSTUNA (Dagbladet): Mona Sahlin rister på hodet av beskyldningene fra sin norske kollega, olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp). I Dagbladet lørdag sa Enoksen at Sverige er skyld i at det ikke ble noe felles norsk-svensk marked for omsetting av fornybar energi, såkalte grønne sertifikater.

-  Jeg vil ikke skylde på noen. Men vi er i to ulike faser i vår politikk for fornybar energi, sier Sahlin til Dagbladet.

Sahlins partikollega, Nils-Göran Holmquist, sier det Sahlin ikke sier og som Dagbladet i går fikk bekreftet at Sosialdemokratene med støtteparti i Sverige nå lurer på: Hvorfor ble det ikke et felles norsk-svensk marked for grønne sertifikater når de politiske partiene på begge sider av grensen har programfestet samarbeidet?

Lette etter utveier

-  Sahlin sier hun ikke forstår det, statssekretær Stefan Stern sier han ikke forstår det, de andre i departementet sier de ikke forstår det, sier Holmquist, som er energipolitisk talsmann i Arbeiderpartiets svenske søsterparti, Sosialdemokratene.

-  Jeg tror nordmennene har lett etter saker fordi de ikke ville bli enig med oss i utgangspunktet, sier Holmquist med klar brodd til statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Stoltenberg hevdet fra Stortingets talerstol at grønne sertifikater vil bli betydelig dyrere for forbrukerne. Men strømprisen har knappest vært et tema i Sverige.

-  Prisen kan ikke ha vært avgjørende. Det må være noe annet, sier Holmquist.

-  Tror du på Stoltenbergs argumenter?

 BEKLAGER BRUDD:  Etter flere år med et eget el-sertifikatmarked, håpet Sveriges energiminister Mona Sahlin at Norge nå ville samarbeide om utvikling av fornybar energi. Men nå må hun beklage bruddet. -  Det er synd at vi ikke fikk til et felles marked med Norge, sier Sahlin. Foto: Roger Istad
BEKLAGER BRUDD: Etter flere år med et eget el-sertifikatmarked, håpet Sveriges energiminister Mona Sahlin at Norge nå ville samarbeide om utvikling av fornybar energi. Men nå må hun beklage bruddet. - Det er synd at vi ikke fikk til et felles marked med Norge, sier Sahlin. Foto: Roger Istad Vis mer

-  Nei, sier Holmquist.

Uten olje i 2020

Mens Enoksen etter forhandlingsbruddet for ei drøy uke siden må forsvare seg mot beskyldninger om å være miljøsinke, vekker Sahlin nå internasjonal oppmerksomhet for sine ambisiøse energimål: Sverige skal bli uavhengig av olje og annet fossilt brennstoff innen 2020. Norge derimot, beskriver den svenske energiministeren som strømavhengige etternølere i energipolitikken.

-  Norge har gjort seg avhengig av mer strøm enn oss til husstandene, fordi de har kommet kortere i arbeidet med energisparing, sier Sahlin. I Sverige hyller miljøbevegelsen og venstresiden Sahlins plan om den grønne velferdsstaten, som nå får en enda mer omfattende satsing på fornybar energi. Den satsinga blir ikke Norge med på.

Aldri i forhandling

På Sveriges energiting i Eskilstuna i går bekreftet departementssekretær i det svenske Energidepartementet, Magnus Blymer, for en samlet svensk energibransje at det aldri kom til reelle forhandlinger mellom Norge og Sverige om grønne sertifikater.

-  Den norske regjeringen hadde bestemt seg for at de ikke vil ha et grønt sertifikatmarked med Sverige. Verken ambisjonsnivå eller størrelsen på småkraftverk var avgjørende for bruddet, sier Caroline Hellberg i den svenske Energimyndigheten, som framførte Blymers foredrag.

Hadde det vært politisk vilje, hadde det også nå vært et felles grønt sertifikatmarked, mener Lennart Wärmby, energipolitiker i SVs søsterparti Vensterpartiet og styremedlem i STEM, svenskenes motstykke til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE):

-  Jeg tror den norske regjeringen aldri har satt seg ned for å diskutere dette skikkelig, sier han. Han beklager dypt at det ikke ble et felles marked.

-  Den nordiske energihovedstaden er Oslo. Med et felles el-sertifikatmarked kunne grønne sertifikater ha blitt omsatt sammen med strøm i det felles nordiske elmarkedet fra den norske hovedstaden. Tar vi i tillegg med omsettingen av CO2-kvoter, kunne Oslo som energihovedstad finansielt ha konkurrert med London og Frankfurt, sier Wärmby.