- Norge er enten naive eller redde

Guri Melby sier regjeringen må sikre bedre kontroll over russiske båter i norske havner. Båtene kan ha miner og droner om bord, ifølge forsker. Venstre-lederen forstår ikke hvorfor regjeringen fortsatt vil ønske Putins fiskere velkommen til kai.

KRITISK: Guri Melby ville ikke ha russiske fiskebåter i norske havner, og mener det minste regjeringen kan gjøre er å kontrollere båtene bedre. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
KRITISK: Guri Melby ville ikke ha russiske fiskebåter i norske havner, og mener det minste regjeringen kan gjøre er å kontrollere båtene bedre. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dette må jeg si er veldig oppsiktsvekkende.

Venstre-leder Guri Melby rister på hodet etter at Dagbladet fortalte at myndighetene ikke foretar noen ekstra kontroll på russiske båter i norske havner.

Forskere mener disse båtene kan ha miner og droner om bord, og at de kan brukes militært av Putin i en konfliktsituasjon med Norge og Nato.

Norge: Naiv eller redd?

Som følge av Russlands invasjon av Ukraina har Norge fulgt EU og innført et havneforbud mot russiske båter.

Norge har likevel valgt å spesifisere at russiske fiskefartøy er unntatt dette forbudet. Russiske supertrålere kan dermed fritt bruke norske havner.

Det byr Venstre og Guri Melby sterkt imot

- At det ikke engang gjøres noen ekstra kontroll på disse digre fiskebåtene, overrasker meg. Enten så er Norge redde for å irritere russerne ytterligere, eller så er vi naive. Jeg vet ikke hva som er verst, sier Melby til Dagbladet.

Hun påpeker at det ikke er nytt at Norge ikke har full kontroll over hva russiske båter faktisk bedriver i norsk farvann. Det kunne det nå ha blitt ordning på, mener hun.

- Her hadde regjeringen en god unnskyldning. De kunne vise til EUs sanksjonsregime og skaffet seg bedre kontroll over Russlands aktivitet i Norge. Det har de ikke gjort, og det er en tapt mulighet. En stor tabbe, sier hun.

- Velkommen etter, Høyre

Også Høyre krever svar fra regjeringen på hvordan myndighetene følger opp russiske fiskefartøy i norske havner.

Guri Melby ønsker Ine Eriksen Søreide og resten av sine borgerlige kamerater i Høyre velkommen etter.

- Venstre har vært mot dette særnorske unntaket for russiske fiskebåter fra dag én. Høyre har gitt regjeringen fritt leide fram til nå, sier hun.

Finansierer krig

Venstre fremmet forslag i Stortinget før sommeren om å begrense russiske fiskefartøys adgang i norske havner. Bare MDG og KrF ga Melby støtte.

- Hvis Høyre nå har brukt sommeren på å lese seg opp, så er jeg selvsagt glad for det. Det viktigste nå er at regjeringen snur, og fjerner unntaket for russiske fiskebåter, sier Melby.

Venstres argumenter mot unntaket til Støre-regjeringen var ikke bare knyttet til sikkerhet Dagbladet har løftet fram i flere artikler denne uka.

- Det handlet også om økonomi. Norge lar russiske supertrålere ligge til havn. I praksis bidrar det med inntekter til Putins krig. Det er trist Høyre ikke ville være med oss mot regjeringen før sommeren. Hvis de har snudd nå, så er det likevel bra, sier Melby.

Forsvar: - Vi skiller ikke

På spørsmål fra Dagbladet om myndighetene utøver ekstra kontroll på de russiske båtene som ikke får ligge til kai noe annet sted i Europa enn i Norge, svarte Forsvaret dette:

- Forsvaret gjennomfører med hjemmel i forskrift om utenlandske fartøyers anløp til og ferdsel i norsk territorialfarvann, kontroll med alle utenlandske fartøyer som anløper norsk indre farvann. Det skilles ikke på nasjonalitet, sa kommandørkaptein Thomas Gjesdal til Dagbladet på torsdag.

Han er talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Miner og droner

Forsker Ina Holst-Pedersen Kvam ved Sjøkrigsskolen har pekt på at russiske fiskefartøy kan «navigere fritt langs norskekysten for spionasje- og etterretningsformål etter behov» og videre at «flere er utstyrt med militær satellitt-, drone- og undervannsteknologi, deriblant med kapasitet til å kappe gassrør i Nordsjøen.

Andre russiske fartøy kan ha miner om bord, og vil på kort varsel kunne minelegge områder som både Forsvaret og Nato avhenger, frykter forsker Holst-Pedersen også.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer