Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge er et foregangsland i Afghanistan

Men Espen Barth Eide støtter Afghansk guvernørkritikk av Vesten og Nato-allierte.

EKSEMPLARISK: Regjeringen er fornøyd med egen innsats i Afghanistan, og mener den er til eksempel for andre. Statssekretær Espen Barth-Eide er langt på vei enig i mye av kritikken Balgh-guvernør Ustad Atta Mohammad Noor retter mot den internasjonale innsatsen i Afghanistan. Foto: AP / John Cogill/SCANPIX
EKSEMPLARISK: Regjeringen er fornøyd med egen innsats i Afghanistan, og mener den er til eksempel for andre. Statssekretær Espen Barth-Eide er langt på vei enig i mye av kritikken Balgh-guvernør Ustad Atta Mohammad Noor retter mot den internasjonale innsatsen i Afghanistan. Foto: AP / John Cogill/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Nord-Afghanistans kanskje mektigste leder kommer med flengende kritikk mot Vesten og Natos resultater etter åtte års innsats i Afghanistan. Dårlig koordinering, sololøp, mangel på samarbeid og feiltolkning av situasjonen på bakken er stikkordene han kommer med. Men han fremhever norsk innsats som et av få unntak.

- Jeg skulle ønske flere gjorde som Norge i Afghanistan, sier Balkh-guvernør Ustad Atta Mohammad Noor til Dagbladet.

- Det var jo klokt sagt, sier statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet.

- For dårlig
- Vi har jo følt lenge at afghanerne har pekt på svakheter som også vi har pekt på. For mange soldater brukes feil. Bistanden blir for fragmentert. Mange land sender alle bistandspengene dit egne styrker opererer. De finner sine egne løsninger, og i liten grad går prosjekter gjennom afghanske myndigheter, sier Barth-Eide.

- Koordineringen av innsatsen i Afghanistan er rett og slett alt for dårlig koordinert, sier statssekretæren.

Norge kommer til å bruke 750 millioner bistandskroner på Afghanistan i år. Av disse blir 80 prosent kanalisert gjennom sentralmyndighetene i Afghanistan og FN. 20 prosent går til Faryab-provinsen der Meymaneh-leiren ligger.

- Men også disse midlene brukes utelukkende på prosjekter som er sanksjonert hos de lokale myndighetene der, sier Barth Eide. 

- FN mangler styring
Han sier norske myndigheter i stor grad deler bekymringen Atta kommer med, og mener at den som ideelt sett skulle hatt koordineringsansvaret for all bistandsvirksomhet i Afghanistan er afghanske myndigheter og FNs misjon i landet, UNAMA.

- Alle vi andre bør jobbe opp mot UNAMA, slik at afghanske myndigheter bare trenger å ta en telefon dit for å ha full oversikt. Men da må UNAMA være i stand til å ta imot den telefonen. Det er de dessverre ikke, fastslår Barth Eide.

Han mener alt for mange land som engasjerer seg i Afghanistan driver kortsiktige sololøp utfra egne målsetninger.

- Det er alt for mange såkalte «quick impact»-prosjekter. Man bygger en ny og fin skole her eller gjennomfører et populært prosjekt der uten å tenke på om det er lærere til å bemanne skolen eller om prosjektet i det hele tatt er bærekraftig. Og uten at det er koordinert med afghanerne selv, sier Barth Eide.

- Det er kjempeviktig å gå i samspill med de afghanske myndighetene. Og dette var et av de store poengene til FNs spesialutsending Kai Eide under Natos toppmøte i Bratislava forrige uke. Men samtidig er det viktig at også Eide bygger opp UNAMA slik at FN kan ta et større ansvar i dette arbeidet.

- Afghanerne må ta ansvar
På den militære siden er Barth Eide klar på at Norge skal være i afghanistan så lenge det trengs.

- Men vi må ha en plan. Og den eneste troverdige og bærekraftige planen er å gjøre dem i stand til å ivareta sikkerheten sjøl. Og da er det ikke bare kloke ord guvernør Atta kommer med, men også helt riktig, sier statssekretæren.

Barth Eide mener Norge har ment og praktisert denne holdningen i lang tid, og viser til det norske styrkebidraget som i dag driver opplæring og mentorering av afghanske styrker i Faryab, samt støtte til denne virksomheten.

- Og Norge har bygget afghanske leire, vi har bygget fengsel og trent politi. Men poenget er at dette er ting som ble diskutert i Bratislava, og som vi fikk gehør for. Selv om dette toppmøtet var et diskusjonsforum og ikke beslutningsforum, er vi enig i å løfte alle disse tingene ytterligere frem, sier Barth Eide.

- Forhåpentligvis vil guvernør Atta se at dette vokser frem i nær fremtid, sier han.

KRITISK: Guvernør Ustad Atta Mohammad Noor er en av få som kan vise til suksess i Afghanistan. Men dette mener han er på tross av den internasjonale innsatsen. Foto: Kristoffer Egeberg
KRITISK: Guvernør Ustad Atta Mohammad Noor er en av få som kan vise til suksess i Afghanistan. Men dette mener han er på tross av den internasjonale innsatsen. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media