Pensjonert generaladvokat er skuffet:

- Norge er forpliktet til å hente hjem mødrene og barna

Regjeringen må hente Syria-barna og mødrene deres til Norge, mener tidligere generaladvokat Arne Willy Dahl. Nå ber MDG om at saken hastebehandles på Stortinget.

STADIG SYKERE: Den snart fem år gamle gutten veier nå 11 kilo og familien frykter for livet hans. Her sammen med sin treårige lillesøster. Sammen med mora er de internert i al-Hol-leiren i det nordøstlige Syria. Foto: Privat
STADIG SYKERE: Den snart fem år gamle gutten veier nå 11 kilo og familien frykter for livet hans. Her sammen med sin treårige lillesøster. Sammen med mora er de internert i al-Hol-leiren i det nordøstlige Syria. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De siste ukene har den pensjonerte generaladvokaten og eksperten på folkerett i krig, Arne Willy Dahl, fulgt debatten rundt hva som skal skje med den snart fem år gamle og svært syke gutten, som flere frykter at kan dø i al-Hol-leiren i Syria.

Gutten lider av cystisk fibrose, en sykdom han ikke kan få behandling i leiren, ifølge VG.

- Jeg er skuffet over regjeringens håndtering. Det er verken ekstremt dyrt eller farlig å hente hjem mora og barna, sier Dahl.

- Jeg vil nærmest sammenligne det med at du har en person som kaver i vannet: Du har en livbøye du kan kaste ut, men du gjør det ikke. Men har du ikke et ansvar når du kan hjelpe? Fortsetter han.

- Bryter Genève-konvensjonen

Dahl og folkerettsekspert Mads Harlem har gått gjennom saken.

De to folkerettsekspertene mener regjeringen bryter internasjonale forpliktelser ved å nekte å hente hjem den syke gutten, hans mor og lillesøster.

- Det er ingen tvil om at de norske barna og mødrene i al-Hol har krav på beskyttelse i henhold til internasjonal humanitærrett. Norge har også tradisjon for å ta humanitære hensyn i slike saker, sier Harlem og begrunner det slik:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer