- Norge er homosinke

- Norge er i sinkeklassen når det gjelder «anerkjennelse» av homofili, sier valgforsker Frank Aarebrot. Til tross for det tror han ikke at fordommer kan forhindre en åpen homofil i å bli norsk statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Høyres parlamentariske nestleder, Per-Kristian Foss, sto fram som homofil på Oslo Høyres årsmøte, er det mange som ser det som et skritt på veien til å bli partiets framtidige leder og statsministerkandidat.

Ifølge valgforsker Aarebrot vil i hvert fall ikke holdninger i den politiske eliten hindre ham i å bli statsminister hvis han skulle ønske det.

Sinker

- Dette representerer ikke noe problem for eliten, men jeg er mer redd for folkets fordommer. Land det er naturlig å sammenlikne seg med, for eksempel Danmark, Sverige og Nederland, er langt mer liberale i dette spørsmålet enn oss, sier Aarebrot.

Han trekker fram Storbritannia som eksempel på et av de få land som ligger etter Norge, der ministrer har måttet forlate regjeringen da det ble kjent at de var homofile.

Ikke problematisk

- Når kirken begynner å diskutere noe, betyr det som oftest at spørsmålet er løst for resten av samfunnet. Da har vi tross alt kommet et stykke på vei, mener valgforskeren, som ser det som sannsynlig at flere europeiske land har hatt eller har homofile statsledere.

Heller ikke politikere Dagbladet har snakket med, tror at seksuell legning vil stå i veien for den politiske toppjobben.

- Det både tror og håper jeg at det ikke gjør. Når et kongsemne kan være samboende med en kvinne som har barn fra før, burde det også være mulig for en åpen homofil å bli statsminister, sier SVs Øystein Djupedal.

- Det er klart det ikke gjør det, er partileder Jan Petersens (H) kontante svar. Venstres parlamentariske leder, Gunnar Kvassheim, er også optimist:

Tause KrF-ere

- Jeg tror definitivt en åpen homofil kan bli statsminister. Fordommer fins hos noen, men ikke så mange at det vil være avgjørende i et slikt tilfelle.

- Jeg ser ikke noe som kunne være til hinder for det. Det har skjedd en utvikling angående åpenhet, og jeg kan ikke se noen posisjoner som utelukkes på grunn av seksuell legning, sier parlamentarisk leder i KrF, Einar Steensnæs.

Verken statsminister Kjell Magne Bondevik eller KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland har overfor Dagbladet ønsket å kommentere spørsmål i denne forbindelse.

SKÅL FOR «PEKKA»: Jubel på homodiskoteket Castro i går. -Veldig positivt at Per-Kristian Foss nå har stått fram, mener Sverre Fredrik Bø Nordheim og Kenneth Stormark.