Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Våpensalg

- Norge er hyklere

Norge selger våpen til Midtøsten med den ene hånda og prediker om menneskerettigheter og demokrati med den andre. Dobbeltmoralsk og ødeleggende, mener irakisk historiker.

KREVER ENDRINGER: I over en måned har hundretusener av irakere demonstrert ute i gatene i Bagdad og en rekke andre byer. Innbyggerne har fått nok av det de mener er et korrupt regime. Foto: Thaier Al-Sudani / Reuters / NTB Scanpix
KREVER ENDRINGER: I over en måned har hundretusener av irakere demonstrert ute i gatene i Bagdad og en rekke andre byer. Innbyggerne har fått nok av det de mener er et korrupt regime. Foto: Thaier Al-Sudani / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Norge framhever seg gjerne for å være landet som megler fred i verden, som fremmer menneskerettigheter, demokrati og annet godt. Men den irakiske historikeren Omar Mohammed, eller Mosul Eye, som han er mest kjent for, lar seg ikke imponere.

HISTORIKER: Omar Mohammed står bak den anerkjente bloggen Mosul Eye. Foto: Oslo Freedom Forum
HISTORIKER: Omar Mohammed står bak den anerkjente bloggen Mosul Eye. Foto: Oslo Freedom Forum Vis mer

- Ja, Norge prater om menneskerettigheter og demokrati, men gir samtidig militær støtte til en rekke stater i Midtøsten. Det er hykleri, sier Mohammed.

Korrupt regjering

I mange år var han mannen som avslørte IS’ grusomme forbrytelser i bloggen Mosul Eye. Han lever fremdeles på hemmelig sted og mottar stadig trusler for sitt arbeid. Nå bor og jobber den 33 år gamle historikeren på hemmelig sted i eksil. Målet er å bidra til at hjemlandet Irak skal bli et demokratisk land.

- For at Irak skal utvikle seg i riktig retning, trenger vi hjelp. EU gir enormt mye støtte, men spørsmålet er hvor pengene går. Vi ser ikke resultater på bakken selv om det er gitt millioner av dollar og euro til gjenoppbygging, sier Mohammed.

Sjøl har han gjentatte ganger spurt politikere og folk i EU-kommisjonen om å sørge for at pengene ikke kommer i feil hender. Han er også lei av at pengene brukes på feil områder.

- Regjeringen og de styrende i Irak er korrupte, og de store pengesummene som skulle hjelpe irakere flest når ikke folket. Vi trenger jobber, byer, sykehus og skoler må gjenoppbygges. Helsesystemet må opp og stå, i tillegg til den private sektoren, sier han.

Bygg opp landet

Hver eneste dag strømmer det inn informasjon fra Irak til Mohammad, om de pågående demonstrasjonene som pågår i Irak. Innbyggerne har fått nok av at den politiske eliten beriker seg sjøl.

- Irakerne har fått nok, og nå forventer vi at Norge og regjeringene i vesten gjør alvor av å støtte folket og ikke de korrupte styrende. I stedet for å støtte det militære i Irak, kan Norge bidra til å gjenoppbygge utdanningssystemet i Irak, sier han og fortsetter:

- Nylig bidro Tyrkia med opprørsutstyr, sånn at regjeringen kan slå ned på demonstrantene. Vi hadde heller forventet at de ville bidra med å bygge opp jernbanen, men diktatorer støtter hverandre og vil ikke ha fram sannheten om at lederne er korrupte, sier han.

Skuffet

Mohammed er også skuffet over FNs representant til Irak. Og internasjonal media, som etter hans mening ikke skriver nok om det folkelige opprøret i Irak.

- I Irak har vi knapt hatt strøm på 16 år. Folk er uten jobber, helse- eller utdanningssystemet er elendig og alt trenger oppgradering. Norge, EU og resten av verden må hjelpe oss på veien, sier han.

Mohammed understreker at irakere fleste ikke forventer hjelp utenfra. Det er derfor de er ute i gatene og demonstrerer. For å tvinge fram endring på egen hånd.

- Jeg var i Oslo og pratet om frihet og menneskerettigheter på Oslo Freedom Forum. Representanter for myndighetene var der og, men vi forventer ikke lenger mye. De prater om demokrati og menneskerettigheter i det ene rommet, før representanter for samme land inngår våpenavtaler i det andre. Dobbeltmoralsk og hyklerisk. Men menneskerettigheter og verdier er universale og må gjelde for alle. Ikke bare for vesten, avslutter han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media