IRRITERT: Pia Svendsgaard sin sønn skal snart reise til Afghanistan. Nå mener hun hennes egen regjering ikke gjør nok for å støtte opp om soldatene i det hun mener er en krig. Foto: Yngve Olsen Sæbbe/Nordlys
IRRITERT: Pia Svendsgaard sin sønn skal snart reise til Afghanistan. Nå mener hun hennes egen regjering ikke gjør nok for å støtte opp om soldatene i det hun mener er en krig. Foto: Yngve Olsen Sæbbe/NordlysVis mer

- Norge er i krig, men det vil ikke regjeringen innrømme

Fylkesrådsleder i Troms, Pia Svendsgaard (Ap), retter kritikk mot egen regjering. Hun har selv en sønn som skal til Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet):Svensgaards 21 år gamle sønn har vervet seg i Telemarksbataljonen og skal snart reise til Afghanistan som soldat.

— Han har flere venner som allerede er i Afghanistan, blant annet en nær kompis. Derfor kommer denne tragedien veldig nært på oss, sier Svensgaard.

Hun mener at Norge ikke støtter nok opp om de som sendes til Afghanistan. Svensgaard retter en åpen kritikk mot egen regjering.

Regjeringen må ta ansvar — Dette viser at Norge er i krig, men det vil ikke regjeringen innrømme. Jeg mener at vi må tørre å si det, sier Pia Svensgaard til Nordlys.

Hun forteller at hun egentlig har irritert seg over dette lenge.

— Det er mye farligere å være i en krig enn å delta i et humanitært oppdrag, som dette offisielt er. Det er på tide at regjeringen tar det ansvaret og gir dem full støtte. Det fortjener de, sier Svensgaard.

Hun viser til at det er Stortinget som har besluttet å sende soldater til Afghanistan.

Statsministerens kontor: - urettferdig Statssekretær Mina Gerhardsens ved Statsministerens kontor mener at denne kritikken er urettferdig.

- Statsministere har vært svært tydelig på at for de som deltar i operasjonen i Afghanistan, oppleves dette som krig. Det er ingen i regjeringen som prøver å underkjenne alvoret. Men som regjering er det viktig å bruke korrekte begreper fordi det er ulike deler av folkeretten som gjelder for krig og for intern konflikt, sier statssekretær Gerhardsen til Dagbladet.

Hun viser en redegjørelse som Utenriksdepartrementet har lagt ut på sine nettsider i dag under tittelen «Afghanistan og begrepet».

— Usmakelig Pia Svensgaard synes det er usmakelig at det hun betegner som en splid internt i regjeringen kommer til uttrykk på en måte som medfører at soldatene ikke føler full oppbacking hjemmefra.

— Synes du regjeringa er feig?

— Jeg vil ikke bruke det ordet, men synes regjeringa nå åpent bør si at vi er i krig, og dermed gi soldatene full støtte, sier Svensgaard, som mener det er bekymringsfullt at opptrappingsplanen til hæren ikke følges opp.

— Det er viktig at soldatene også får det materiellet som er nødvendig for at de skal kunne utføre oppdraget de er satt til. Da er det beklagelig at opptrappingsplanen har fått et hvileskjær, sier hun.

Svensgaard roser Grete Faremos innsats etter at hun tok over som forsvarsminister.

- Løftet saken — Hun har løftet denne saken etter at hun tok over, og står frem for soldatene på en positiv måte. Det står også respekt av hennes beslutning om å reise ned til Afghanistan for å hente hjem de omkomne. Det er også positivt at Jens Stoltenberg var i Afghanistan 17. mai, sier Svensgaard.

I går gikk hennes tanker til de etterlatte.

— Denne saken er helt grusom, og jeg tenker i første rekke på familien, sier Pia Svensgaard.

Har forståelse — Jeg har stor forståelse for at det som skjer på bakken i Afghanistan oppfattes som krig, sier forsvarsminister Grete Faremo til Nordlys.

— Er det ikke det det er?

— Jeg vil bare si at jeg kan forstå at det oppfattes slik, svarer hun.

— I tillegg er det viktig at soldatene som er der får respekt for den oppgaven de er i Afghanistan for å gjøre og de folkerettslige forpliktelsene som følger med det.

Vedtak i FN Forsvarsministeren poengterer igjen at Norge er i Afghanistan etter et enstemmig vedtak i FN.

— I tillegg er det viktig å ha fokus på at vi har et samlet Storting i avgjørelsen om vår tilstedeværelse, sier Faremo.

Forsvarsministeren sier hovedfokus nå er å yte den beste service til pårørende og medsoldatene.

— Forsvaret har allerede etablert en pårørendekontakt, og den støttes politisk.

Hun opplyser at de falne vil bli hedret med en seremoni når bårene ankommer Gardermoen.

— Forsvaret har planlagt en verdig seremoni hvor det også bli politisk deltakelse, sier Faremo.