Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge er i krig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske offiserer kan etter hvert havne i kamp med styrker fra Taliban i Afghanistan. Dette er et resultat av en avtale om at norske offiserer skal trene og lede avdelinger i den afghanske hær. 50 norske offiserer begynner i dette oppdraget fra høsten.

De hardeste kampene mot Taliban finner sted i Sør-Afghanistan. I går bekreftet forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at det ikke er tatt forbehold i avtalen om at norske offiserer ikke kan delta i kamper i Sør-Afghanistan.

Bakgrunnen for at hun får spørsmålet er at den norske regjeringen til nå har avslått henvendelser fra NATO om å bidra med norske styrker i sør. Det er SV som har lagt ned veto. Vetoretten fikk SV tildelt i Soria Moria-kompromisset. Der gikk Stoltenberg med på å trekke ut norske spesialstyrker fra amerikanske styrkers operasjoner i sør under operasjonsnavnet «Enduring Freedom». Denne uttrekningen har bidratt til at statsminister Jens Stoltenberg aldri er blitt invitert til Det hvite hus.

Situasjonen i dag er at NATOs operasjoner og Operation Enduring Freedom er smeltet sammen. Det har tvunget regjeringen Stoltenberg ut i spagat der Norge deltar i en krig med et forbehold mot å delta der krigen utkjempes.

SVs veto er blitt gradvis uthulet. NATO ønsket norske spesialstyrker til innsats i sør. De ble stasjonert ved Kabul, men kan settes inn i akutte operasjoner i sør. Altså operasjoner som fienden tvinger på NATOs styrker, men ikke i operasjoner der NATO har initiativet. Avtalen om å trene afghanske soldater er en ny slik uthuling.

Tiden er for lengst kommet til at regjeringen gir opp den ukomfortable spagaten og erkjenner at Norge er i krig i Afghanistan.

Det er to lite attraktive alternativer til dette. Det ene er å melde Norge ut av NATO. Det andre er å legge ned veto i NATO mot å krige i sør.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media