Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge er ikke det beste landet å dø i

- Dette vil vi tak tak i, sier Einar Lonstad i Pensjonistpartiet

 DØD:  Norge kommer på 13. plass på rangeringen over land som er gode å dø i. Foto: Espen Bratlie / Samfoto
DØD: Norge kommer på 13. plass på rangeringen over land som er gode å dø i. Foto: Espen Bratlie / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): År etter år topper Norge listene over verdens beste land å bo i. Men er det en liste vi ikke topper, så er det den som kårer landene det er best å dø i.

Det kommer fram i en undersøkelse gjort av Economist Intelligence Unit (EIU), hvor de har rangert nettopp dette.

Den såkalte «dødskvalitetindeksen» bruker flere indikatorer, og rangerer 80 land, hvor Norge kommer på en 13. plass.

For å lage indeksen har The Economist tatt i bruk forskning fra alle de 80 landene, samt intervjuet flere internasjonale eksperter om temaet.

Storbritannia er best Storbritannia troner øverst på rangeringen med 93,9 poeng, noe de også gjorde da indeksen ble publisert i 2012. Norge må ta til takke med 77,4 poeng.

Så, hva mangler vi egentlig for å komme nærmere toppen av lista? Det er ikke godt å si. Men av det som ligger til grunn for rangeringen er hvor god den palliative delen av helsevesen er og hvor mye midler som setter av til omsorg og behandling av dødende.

I tillegg spiller kvaliteten på pleien inn og hvilke ressurser som brukes, som for eksempel antall pleiere per pleietrengende. 

- Grunnen til at Storbritannia gjør det så bra er at palliativ behandling er innlemmet som en del av den nasjonale helseplanen, en sterk bevegelse for hospice og at store deler av landets politikk omfatter temaet, skriver EIU i en uttalelse, ifølge nyhetsbåret AFP.

Pallativ behandling Det landene som skårer best har til felles er at de har en god palliativ behandling og at denne er en del av landets helsepolitikk. Mye penger settes av til helsetjenester, hvor palliative behandling får mye ressurser.

Landene har også god tilgang på opioider, og en generell sterk offentlig bevissthet rundt den palliative behandlingen som tilbys i landet.

Bare 33 av de 80 landene som er med i undersøkelsen har ikke restriksjoner på bruken av opioider.

Et annet fellestrekk blant de «beste» landene, er at de har en generell åpenhet om døden. Her trekkes Brasil, Hellas, og Taiwan fram som land, som er gode på å normaliserer tankene om døden.

Vil ta tak i dette - Vi har ikke tatt opp dette tidligere, men nå som Norge kommer så dårlig ut på denne indeksen, er dette helt klart noe vi vil ta tak i, sier leder for Pensjonistpartiet, Einar Lonstad til Dagbladet.

På bunnen ligger Irak, som er i selskap med Bangladesh, Filippinene, Nigeria og Burma. I stigene rekkefølge. Så, selv om Norge ikke når toppen av lista, er det riktignok et godt stykke ned til bunnen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!