Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge er ikke et likestillingsparadis

Vil bedre likestillingen med utdanningsstipender og trepartsavtale.

 For lite likestilling:  Barne-, likestillings- og inkluderingsminiser Inga Marte Thorkildsen fikk i dag overrakt den usminkede sannheten om norsk likestillingspolitikk. Foto: Jacques Hvistendahl
For lite likestilling: Barne-, likestillings- og inkluderingsminiser Inga Marte Thorkildsen fikk i dag overrakt den usminkede sannheten om norsk likestillingspolitikk. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble Likestillingsutvalgets andre rapport, Politikk for likestilling, lagt frem.

Utvalget dokumenterer norske likestillingsutfordringer, og rapporten konkluderer med at flere innovative tiltak vil være nødvendig for å få bedre resultater innenfor likestillingspolitikken i Norge.

Mangel på gjennomføring - Det mest oppsiktsvekkende vi har funnet ut gjennom arbeidet med denne rapporten er blant annet mangelen på gjennomføringsstruktur i likestillingspolitikken, sier leder av utvalget, professor i statsvitenskap Hege Skjeie.

- Dessuten har vi ikke et diskrimineringsvern med effektive sanksjoner, og det finnes ingen ordentlig likestillingspolitikk i arbeidslivet som er på praksisfeltet, ikke bare på lovnivå, fortsetter hun.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen er overrasket over alvorlighetsgraden.

- Det denne rapporten viser er at vi nå ser at det er områder der det er virkelig langt igjen. Blant annet når det gjelder utdanning og i arbeidslivet, og også når det gjelder seksuell trakassering, sier hun.

Norge er kommet for kort - på alle områder Hun er allikevel ikke overrasket over at Norge ikke er det likestillingsparadiset mange tror vi er.

- Vi som har jobbet med likestilling og kjønnsspørsmål gjennom mange år, har jo lenge advart mot myten om likestillingsparadiset der alt er såre vel. Denne rapporten gir solig grunnlag for å slå tilbake på påstander om at Norge har gått for langt i likestillingspolitikken. Vi er har kommet for kort på alle områder, sier statsråden.

Blant tiltakene Likestillingsutvalget ønsker, skiller to seg ut som veldig innovative.

- Vi anbefaler at regjeringen tar initiativ til en trepartsavtale for likestilling i arbeidslivet. Avtalen bør adressere bredden av likestillingsutfordringer i arbeidslivet, og strekke seg fra det nasjonale til det lokale nivået av partsamarbeid, sier Skjeie.

Utvalget anbefaler også at det innføres et likestillingsstipend for å motivere til utradisjonelle utdanningsvalg i videregående skole og høyere utdanning.

- Vi har ikke gått i detalj på hvilke utdanninger dette bør gjelde, og har heller ikke gjort noen analyse på hvor stort dette stipendet bør være. Men jeg ser for meg at 30 prosent av Lånekassens rammer kan være likestillingsstipend, sier Skjeie.

Dette vil for eksempel gjelde for gutter som velger helse og sosial fag på videregående, eller søker seg til førskoleutdanning etter videregående.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media