Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Covid-19:

Norge er ikke med på Trumps liste

Folkehelseinstituttet slakter lista som plasserer USA på toppen over verdens land med best beredskap mot en pandemi.

- BEST: USA kommer best ut når det gjelder beredskapen knyttet til utbruddet av en epidemi, ifølge oversikten som Donald Trump la fram under en pressekonferanse onsdag. Norge er på 16. plass på lista hans, slått av både Sverige, Danmark og Finland. Foto: Carlos Barria / Reuters / Scanpix
- BEST: USA kommer best ut når det gjelder beredskapen knyttet til utbruddet av en epidemi, ifølge oversikten som Donald Trump la fram under en pressekonferanse onsdag. Norge er på 16. plass på lista hans, slått av både Sverige, Danmark og Finland. Foto: Carlos Barria / Reuters / Scanpix Vis mer

USAs president Donald Trump mener USA er godt forberedt på å håndtere det nye coronaviruset, covid-19, som har spredd seg til over 40 land og tatt mer enn 2800 menneskeliv.

- Vi er veldig, veldig klare for hva som helst. Risikoen for det amerikanske folk forblir svært lav, sa Trump under en pressekonferanse i Det hvite hus onsdag kveld.

Under pressekonferansen viste presidenten til en undersøkelse fra Global Health Security Index (GHS), som forteller om den globale helsesikkerheten i 2019.

Her kommer USA best ut, etterfulgt av England på 2. plass og Nederland på 3. plass.

Norge er å finne på 16 plass på lista, slått av både Sverige, Finland og Danmark.

- Feil og mangler

- Det er interessant at den indeksen har kommet i hendene på Trump, for det er en indeks som vi kjenner til, og som inneholder en rekke feil og mangler, sier fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Dagbladet.

Forland forteller at FHI fikk spørsmål om å svare på GHS-indeksen for et år siden.

- Vi valgte å ikke svare. Indeksen er laget av et miljø i USA, som ikke har noen kjennskap til Norge. Den har feil på en rekke områder på indikatorer i Norge, og den gir ikke et fullverdig bilde av situasjonen i Norge. Den har heller ingen autoritativ eller formell status, sier Forland og legger til:

- Vi er neppe dårligere enn Sverige og andre naboland.

MØTTE PRESSEN: USAs president Donald Trump utnevner sin visepresident, Mike Pence, til å lede arbeidet med å bekjempe corona-viruset. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Gode planer

- Hvordan vil du beskrive den norske beredskapen?

- Det er fortsatt grunn til å drøfte om det er nok kapasitet til å håndtere en omfattende epidemi med mange syke samtidig, svarer Forland.

Helsedirektør Bjørn Guldvog i helsedirektoratet redegjorde i går kort for den norske beredskapen på en pressekonferanse.

- Jeg tror at for alle helsetjenester i hele verden, inkludert de beste som jeg mener vi hører med i, vil en pandemi være veldig krevende. Selv om vi har gode planer og selv om vi er godt mentalt forberedt, vil det være veldig krevende, sa Guldvog.

På pressekonferansen kom det fram at man kan bli nødt til å utsette all planlagt behandling i helsetjenesten.

Dersom hver fjerde nordmann blir smittet, som er det scenarioet Folkehelseinstituttet har bedt helsetjenesten planlegge for, så kan det medføre at mellom 160 000 og 280 000 ekstra personer tar kontakt med helsetjenesten på grunn av sykdom, forklarte Guldvog ved helsedirektoratet.

- Det kan føre til mellom 14 000 og 16 500 ekstra innleggelser, og vi kan tenke oss at det er behov for 1400 til 2800 ekstra som må til intensivbehandling. I en sånn situasjon må all planlagt behandling utsettes, så vi må legge planer for det.

CORONA: Slik forbereder helsetjenesten seg på coronaviruset som kan føre til en epidemi i Norge. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Beredskapsplan

Forland ved FHI forteller at det er utviklet en egen nasjonal beredskapsplan for pandemisk influensa, som tar utgangspunkt i at mange blir smittet samtidig.

- Dette er et i verste fall-scenario, forklarer han.

- En influensapandemi krever en egen plan på grunn av de spesielle utfordringene som helsesektoren og de øvrige sektorene vil stå overfor både når pandemi truer, og når befolkningen angripes av sykdommen. Den raske smittespredningen kan vanskelig forhindres, og viruset vil trolig ramme alle aldersgrupper og samfunnslag uten hensyn til personlig livsstil eller atferd, skriver Folkehelseinstituttet.

Hele Norges coronakart