Norge er klimaversting

Regner vi med utslipp fra olje og gass som selges til utlandet, er bare Emiratene og Kuwait verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Hvis man regner med Norges eksport av olje og gass til utlandet når man måler total mengde CO2-utslipp er Norge et av de verste landene i verden - sammen med andre oljenasjoner som Kuwait og De forente arabiske emirater, skriver VG i dag.

Beregningene er gjort av Helge Drange, klimaforsker ved Bjerknes-senteret og forskningsdirektør på Nansen Senter for Miljø- og fjernmåling.

- Denne oversikten er ikke vakker for Norge, men den illustrerer at Norge er en pengemaskin grunnet eksport av olje- og gass. Det gjør at vi har et spesielt ansvar for de klimautfordringer vi står overfor, sier Drange til VG.

Norges CO2- utslipp fra forbruket innenlands utgjør ti tonn per innbygger. Det er omtrent samme nivå som Tyskland og Japan. Dersom vi regner med utslippene fra oljen vi eksporterer blir tallet over ti ganger så høyt: 125 tonn per innbygger. Verdens aller verste er De forente arabiske emirater, med et totalt utslipp på 185 tonn per innbygger.

Likevel velger miljøvernminister Helen Bjørnøy å forholde seg til FNs og Kyotoavtalen måte å beregne klimautslipp på, der det er forbrukerlandet som belastes utslippene. Med en slik regning er ikke Norge verst i klassen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer