Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge er klimaversting

Regner vi med utslipp fra olje og gass som selges til utlandet, er bare Emiratene og Kuwait verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hvis man regner med Norges eksport av olje og gass til utlandet når man måler total mengde CO2-utslipp er Norge et av de verste landene i verden - sammen med andre oljenasjoner som Kuwait og De forente arabiske emirater, skriver VG i dag.

Beregningene er gjort av Helge Drange, klimaforsker ved Bjerknes-senteret og forskningsdirektør på Nansen Senter for Miljø- og fjernmåling.

- Denne oversikten er ikke vakker for Norge, men den illustrerer at Norge er en pengemaskin grunnet eksport av olje- og gass. Det gjør at vi har et spesielt ansvar for de klimautfordringer vi står overfor, sier Drange til VG.

Norges CO2- utslipp fra forbruket innenlands utgjør ti tonn per innbygger. Det er omtrent samme nivå som Tyskland og Japan. Dersom vi regner med utslippene fra oljen vi eksporterer blir tallet over ti ganger så høyt: 125 tonn per innbygger. Verdens aller verste er De forente arabiske emirater, med et totalt utslipp på 185 tonn per innbygger.

Likevel velger miljøvernminister Helen Bjørnøy å forholde seg til FNs og Kyotoavtalen måte å beregne klimautslipp på, der det er forbrukerlandet som belastes utslippene. Med en slik regning er ikke Norge verst i klassen.

Bjørnøy har denne uka fått kjeft av statsminister Jens Stoltenberg etter at hun gikk ut og sa at Norges mål er å redusere klimautslippene med minst 20 prosent - som er EUs mål - innen år 2020.

Et så ambisiøst mål vil ikke Stoltenberg bekrefte.

Forsker Helge Drange mener det er et tankekors at utslippene som kommer fra vår olje og gass belastes de landene som kjøper og bruker dem.

VERSTING: Hvis vi regner med utslippene fra olje og gass som Norge eksporterer til andre land, er vi tredje verst i utslipps-klassen. Foto: SCANPIX
VERSTING: Hvis vi regner med utslippene fra olje og gass som Norge eksporterer til andre land, er vi tredje verst i utslipps-klassen. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det reiser etiske spørsmål ved vår olje- og gassrelaterte rikdom. Jeg mener at vi har et ansvar som går ut over det juridiske, sier klimaforsker Helge Drange.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media