<strong>LANG KYSTSTRIPE:</strong> Med Hurtigruta kan du seile langs det som er verdens nest lengste kyststripe, ifølge Statens Kartverk.
LANG KYSTSTRIPE: Med Hurtigruta kan du seile langs det som er verdens nest lengste kyststripe, ifølge Statens Kartverk. Vis mer

Norge er lengre enn tidligere antatt

Og vi har fått 240.000 nye øyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norskekysten er 18.000 kilometer lengre enn hva man tidligere har antatt, viser nye målinger fra Statens kartverk.

Ifølge de nye målingene er kystlinjen vår nå 103.000 kilometer lang, melder TV 2. Tidligere har det offisielle tallet vært 85.000 kilometer.

- Norge har nok ikke vokst, vi har bare mer detaljerte opplysninger om kystlinjen. Det er slik at man kan beregne en kystlinje til å være så lang man nesten vil, alt etter hvor detaljert man er, sier landdirektør Nils Karbø i Statens kartverk.

Statens kartverk har de siste to årene samlet kartdata fra sjøkart og kommunekart, studert flyfoto og sammenlignet disse med eksisterende offisielle kart. Slik har de kunnet tegne kystlinjen langt mer detaljert.

- Blant annet har vi registrert hele 240.000 øyer som tidligere ikke har vært med i offisielle kartverk, og bare dette gjør jo kystlinjen atskillig lengre, sier Karbø.

- Om man ser på gamle kart fra for eksempel 1500-tallet, så er disse svært grove og omtrentlige. Skulle man ta utgangspunkt i disse kartene, vil kystlinjen være mye kortere, teoretisk sett, legger han til.

God måleteknologi, fjorder og øyer bidrar til at Norge har en svært lang kyst. Til sammenligning er Ekvator, som går rundt hele kloden, «bare» 40.000 kilometer. Det vil si at den norske kystlinjen går to og en halv gang rundt jorda.

Det eneste landet som har lengre kyst enn Norge, er Canada, som kan skilte med en 244.000 kilometer lang kystlinje.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer