Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge er metamfetamin-versting i Europa

Blir stadig mer tilgjengelig.

HER ER EUROPAS METH-SENTRUM: Ingen steder beslaglegges det så mye metamfetamin som i Norge. På "Plata", russcenen rundt Oslo S, skal metamfetaminen så helt ha fortrengt "vanlig" amfetamin. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD / Dagbladet
HER ER EUROPAS METH-SENTRUM: Ingen steder beslaglegges det så mye metamfetamin som i Norge. På "Plata", russcenen rundt Oslo S, skal metamfetaminen så helt ha fortrengt "vanlig" amfetamin. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ikke i noe land i Europa beslaglegges det så mye metamfetamin som i Norge. Bruken av stoffet øker kraftig i Norden, og stoffet blir stadig mer tilgjengelig.

Det er blant nyhetene når det europeiske overvåkingssenteret for narkotika og narkotikamisbruk klokka 10 i dag legger fram sin årlige rapport om narkotikaproblemets status i verdensdelen, ifølge Aftenposten.

Mer potent
Metamfetamin likner kjemisk på amfetamin, gir mange av de samme virkningene, og ifølge Aftenpostens reportasje fra russcenen på Oslo S bryr brukerne seg lite om hvilket av stoffene de får tak i.

Fordi stoffet er mer fettløselig går det raskere over i sentralnervesystemet og oppleves som mer potent. Men det er også hardere for kroppen. Blant de spesielle bivirkningene av langvarig metamfetaminbruk er sår i ansiktet og ødelagte tenner.

Mye av stoffet som selges i Norge, skal stamme fra fabrikker i Litauen.

Bakmennene har lagt om
Den økende bruken skyldes at bakmennene har lagt om produksjonen fra amfetamin til metamfetamin, sier seniorrådgiver Odd Hordvin i Statens institutt for rusmiddelforskning til Aftenposten.

-  Brukerne vet ikke hva de bruker, og det brukes om hverandre, sier han.

Virkningene av amfetamin og metamfetamin er blant annet hevet stemningsleie, økt psykomotorisk tempo, høy selvfølelse, pratsomhet, rastløshet, nervøsitet, svimmelhet, våkenhet og mangel på søvn, ifølge Folkehelseinstituttet.

Risiko for ulykker
Økt sjansetaking, redusert evne til å konsentrere seg om flere oppgaver samtidig og nedsatt kritisk sans innebærer økt risiko for alvorlige ulykker, for eksempel i trafikken, for de som tar stoffet.

I USA har utbredelsen av stoffet blitt kalt en epidemi. Så seint som i forrige uke ble det klart at tennisstjerna Andre Agassi brukte metamfetamin mens han var tennisproff på nittitallet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media