- Norge er miljøsinke i forhold til EU

Norske miljøorganisasjoner snakker ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

EU har en langt bedre miljøpolitikk enn Norge. I forhold til EU er Norge en miljøsinke, mener seks store norske miljøorganisasjoner.

Både WWF Norge, Naturvernforbundet, Bellona, Norges Miljøvernforbund, Natur og Ungdom og Zero er enige om at EU har fått et solid forsprang på Norge, skriver Dagsavisen.

Noen av eksemplene på at Norge er kommet i bakleksa, presenteres av Natur WWF-Norge og Europeisk Ungdom:

EUs habitatdirektiv, som ble vedtatt i 1992, vil beskytte alle truede dyrearter og naturområder. Men Norge har ennå ikke vedtatt direktivet.

Et annet eksempel er EUs vanndirektiv, som regulerer kvaliteten i vann og vassdrag. Norge vedtok direktivet først etter seks år og med mange unntak.

Et tredje eksempel er at EU-landene i industri- og samferdselspolitikk må følge det såkalte takdirektivet, som setter nasjonale grenser for utslipp og luftforurensning som fører til helseskader og sur nedbør. Men Norge står utenfor.

Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund viser også til at EU ligger foran Norge når det gjelder mål for bruk av biodrivstoff, og at EU vil redusere sitt energiforbruk med 20 prosent.

- Før EU-avstemningen i 1994 var det et sentralt argument at Norge kunne bli et foregangsland på miljøområdet. Den muligheten har vi ikke benyttet, sier Haltbrekken.

KLIMAVERSTING: Borregaard Fabrikker står for halvparten av Sarpsborgs utslipp. Byen er, sammen med Karmøy, landets verste når det gjelder utslipp av klimagasser. Foto: KRISTIN SVORTE
KLIMAVERSTING: Borregaard Fabrikker står for halvparten av Sarpsborgs utslipp. Byen er, sammen med Karmøy, landets verste når det gjelder utslipp av klimagasser. Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

- SV og Senterpartiet sitter i dag og blokkerer for bruken av det beste i EUs miljøvernlovgivning, sier Rasmus Hansson i WWF.

- Mens vi uten å blunke tar imot alle de dårlige EU-direktivene, unnlater vi å innføre EU-direktivene som er bra for miljøet, sier Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer