- Norge er mye smartere

Barack Obama måtte svare om norsk politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre av de største mediene i USA og avisa Baltimore Sun har alle bitt seg merke i det de ser på som et oppsiktsvekkende spørsmål til en amerikansk presidentkanditat midt i valgkampen.

Under et valgmøte på Barack Obamas bussturné i delstaten Iowa i helga, spurte en lokal kvinne i byen Monticello ham om hva han syntes om energieffektivitet - i Norge.

Første Norge-spørsmål

- Dette er første gang i løpet av valgkampen jeg har blitt spurt om Norge. Jeg er imponert, begynte Obama, før han viste at han faktisk har i hvert fall en formening om hva det lille landet i nord holder på med.

- Norge er mye smartere når det gjelder å bruke pengene de får fra oljeinntekter til å reinvestre i energieffektivitet.

Den populære Illinois-senatoren fikk også et miljøspørsmål om Island og om øylandets målsetning om å være helt uavhengig av olje i løpet av kort tid og om deres relativt høye bruk av hydrogen som drivstoff.

- Hydrogen er en del av ren energi, Jeg vil øke bevilgningene til forskning på alternative drivstoff, sa Obama til de nysgjerrige og svært miljøinteressert Iowa-beboerne.

"[Obama svarte] til og med på spørsmål om USAs forhold til Saudia Arabia og Norge", oppsummerer tv-kanalen MSNBC.

BLE SPURT OM NORGE: På dette valgmøtet i byen Montecillo i Iowa ble Demokratenes kandidat Barack Obama spurt om - av alle ting - energieffektivitet i Norge. Foto: DAVID LIENEMANN/AP/SCANPIX
BLE SPURT OM NORGE: På dette valgmøtet i byen Montecillo i Iowa ble Demokratenes kandidat Barack Obama spurt om - av alle ting - energieffektivitet i Norge. Foto: DAVID LIENEMANN/AP/SCANPIX Vis mer

Leder flere meningsmålinger

3. januar skal demokratene og republikanerne i Iowa velge de to de mener skal representere partiene i selve presidentvalget. Kandidatene har de siste ukene rettet enorm oppmerksomhet mot delstaten, og hver eneste potensielle velger blir behandlet svært høflig og imøtekommende i innspurten.

Demokraten Obama har på flere meningsmålinger tatt ledelsen foran Hillary Clinton i Iowa, og ligger an til å gjøre det minst like godt som Clinton også i det neste primærvalget, i New Hampshire. Republikaneren Micke Huckabee kan også velte om på valgkampen ved å vinne foran antatt sterkere kandidater som Rudy Guiliani, John McCain og Mitt Romney i Iowa.