Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alkoholforbruk i Norge

Norge er nest best i verden på vorspiel

Det overrasker ikke alkoholforsker.

DRIKKER FØR BYTUREN: Hele 80 prosent av nordmennene som svarte, oppga at de drikker før de går ut. Det er bare ett land som slår oss på den statistikken. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
DRIKKER FØR BYTUREN: Hele 80 prosent av nordmennene som svarte, oppga at de drikker før de går ut. Det er bare ett land som slår oss på den statistikken. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er bare ett land i verden som slår Norge når det kommer til å drikke alkohol i private sammenhenger før en går ut på byen eller på en fest.

Det landet er Irland, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Drug and alcohol review.

Hele 85,4 prosent av irene oppgir at de drikker før de går ut. Men på en solid andreplass kommer Norge.

Store forskjeller

De samme tallene for Norge er 80 prosent. Bak Norge følger New Zealand, Danmark og Storbritannia.

- Jeg er ikke akkurat overrasket. Det er jo en tradisjon for dette, hvert fall blant ungdom og unge voksne, sier rusmiddelforsker ved Folkehelseinstituttet, Astrid Skretting til Dagbladet.

Tallene forskerne har brukt, er hentet fra Globaldrugsurvey. De har sammenliknet resultatene fra over 60 000 respondenter i 25 land, og sammenliknet hvor mye disse drikker i forkant av en fest. undt 1500 norske respondenter er med i undersøkelsen.

Forskjellen mellom land som Norge og flere land i Sør-Europa er gigantisk.

Mens altså 80 prosent av nordmenn oppgir å drikke før de reiser ut, er tilsvarende tall blant grekere 17,7 prosent.

Forskjellen er altså gigantisk, men forskerne ville ikke bare rangere forskjellige land på en vorspiel-skala - de vil også finne ut av hva som er utslagsgivende for at folk velger å drikke før de går ut eller ikke.

Prisforskjeller avgjørende

Forskerne har konkludert med at vorspiel-drikking er et verdensomfattende fenomen. Utslagsgivende for om folk drikker i forkant eller ikke avhenger av antall som drikker og antall som drikker mye, i tillegg til prisen på alkohol.

En av de viktigste faktorene, ifølge studien, er forskjellen på alkoholprisen i butikk kontra på utesteder. Jo større forskjellen er mellom prisen på butikkjøpt alkohol kontra alkohol kjøpt ute, jo større er andelen som drikker før byturen

Alkoholbruken i Norge er relativt lav, om man sammenlikner med andre europeiske land, men omsetningen av alhohol har økt med 40 prosent siden begynnelsen av 90-tallet.

- Det er logisk at det har sammenheng med høyere alkoholpriser. Det har også noe med nordisk drikkekultur å gjøre. Den kjennetegnes ved at man drikker sjeldnere enn søreuropeerne, men når man drikker, så drikker man mye. Konsumet per situasjon er høyere enn i andre land, men konsumet er ikke så høyt, sier Skretting til Dagbladet.

SLIK LAGER DU DEN POPULÆRE DRINKEN: Akevitten kan brukes til mer enn som munnskyll etter julematen. Joachim Olsson som jobber på cocktailbaren Himkok i Oslo viser deg hvordan du kan mekke en helproff «Aquavit Sour». Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media