(Dagbladet): Det er bare ett land i verden som slår Norge når det kommer til å drikke alkohol i private sammenhenger før en går ut på byen eller på en fest.
Det landet er Irland, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Drug and alcohol review.
Hele 85,4 prosent av irene oppgir at de drikker før de går ut. Men på en solid andreplass kommer Norge.
Store forskjeller
De samme tallene for Norge er 80 prosent. Bak Norge følger New Zealand, Danmark og Storbritannia.
- Jeg er ikke akkurat overrasket. Det er jo en tradisjon for dette, hvert fall blant ungdom og unge voksne, sier rusmiddelforsker ved Folkehelseinstituttet, Astrid Skretting til Dagbladet.

Vi drikker for mye
DebattTallene forskerne har brukt, er hentet fra Globaldrugsurvey. De har sammenliknet resultatene fra over 60 000 respondenter i 25 land, og sammenliknet hvor mye disse drikker i forkant av en fest. undt 1500 norske respondenter er med i undersøkelsen.
Forskjellen mellom land som Norge og flere land i Sør-Europa er gigantisk.
Mens altså 80 prosent av nordmenn oppgir å drikke før de reiser ut, er tilsvarende tall blant grekere 17,7 prosent.
Forskjellen er altså gigantisk, men forskerne ville ikke bare rangere forskjellige land på en vorspiel-skala - de vil også finne ut av hva som er utslagsgivende for at folk velger å drikke før de går ut eller ikke.
Prisforskjeller avgjørende
Forskerne har konkludert med at vorspiel-drikking er et verdensomfattende fenomen. Utslagsgivende for om folk drikker i forkant eller ikke avhenger av antall som drikker og antall som drikker mye, i tillegg til prisen på alkohol.
En av de viktigste faktorene, ifølge studien, er forskjellen på alkoholprisen i butikk kontra på utesteder. Jo større forskjellen er mellom prisen på butikkjøpt alkohol kontra alkohol kjøpt ute, jo større er andelen som drikker før byturen

Slik skader drikkingen: Derfor er alkohol farligere for eldre
Dagbladet PlussAlkoholbruken i Norge er relativt lav, om man sammenlikner med andre europeiske land, men omsetningen av alhohol har økt med 40 prosent siden begynnelsen av 90-tallet.
- Det er logisk at det har sammenheng med høyere alkoholpriser. Det har også noe med nordisk drikkekultur å gjøre. Den kjennetegnes ved at man drikker sjeldnere enn søreuropeerne, men når man drikker, så drikker man mye. Konsumet per situasjon er høyere enn i andre land, men konsumet er ikke så høyt, sier Skretting til Dagbladet.