Norge er Obama-delt på midten

Obama selv er ydmyk og blid.

GLAD VINNER: Dette bildet ble tatt av Barack Obama på pressekonferansen i går der han kommenterte prisutdelingen. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix
GLAD VINNER: Dette bildet ble tatt av Barack Obama på pressekonferansen i går der han kommenterte prisutdelingen. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Valget til Nobelkomiteen av den amerikanske presidenten er omstridt i befolkningen, viser en meningsmåling Synovate har gjort på oppdrag fra Dagbladet.

43 prosent synes det var riktig å gi fredsprisen til Obama, mens 38 prosent mener det var galt. 19 prosent har ikke tatt stilling i spørreundersøkelsen som ble foretatt i går ettermiddag og kveld.

— Om ikke det er dødt løp, så er det veldig jevnt. Men det er en betydelig forskjell mellom de yngste og de eldste, sier Nils Petter Strand i Synovate til Dagbladet.

De eldste er klart mer positive enn de yngste. Av de over 60 år svarer 58 prosent at tildelingen var riktig, mens 31 prosent mener det var galt.

Hos de yngste mellom 18 og 29 år er bare 25 prosent positive til tildelingen, mens 42 prosent er negative.

I en meningsmåling InFacts har gjort for VG, svarer kun 28 prosent at Obama ikke fortjente prisen. 43 prosent støtter tildelingen, mens knappe 30 prosent sier de ikke har noen bestemt oppfatning om pristildelingen.

Krigspresident
Tilhengerne av tildelingen legger vekt på Obamas arbeid for forsoning og atomnedrustning. Han har også satt ned foten for et rakettskjold og myket opp tonen med Russland.

Men ni måneder etter at han overtok som president, fører Obama og USA fortsatt krig både i Afghanistan og Irak, og de aller fleste av kritikerne synes rett og slett at han får prisen altfor tidlig og ennå har mye igjen å bevise.

— Han har ikke gjort noe ennå. Det har aldri skjedd før at noen har fått Nobelprisen for gode intensjoner og ønsker om fred, sier Erling Borgen til Dagbladet.

Borgen, som i mange år gjennom bøker og dokumentarer har hatt et kritisk søkelys på USAs utenrikspolitikk, mener det er helt feil å gi prisen til Obama nå. I boka «Fredsnasjonens hemmeligheter », som kommer ut i november, har han sammenliknet de sivile tapstallene i Afghanistan etter at Obama tok over med den siste tida George W. Bush styrte.

— De sivile tapene er minst like dramatiske nå, konkluderer Borgen.

Han mener det godt kan hende at Obama fortjener fredsprisen om fire år.

— Men en amerikansk president bør ha dokumentert en vilje og evne til å skape fred før han får prisen. Obama har mye å rydde opp i først, sier Borgen.

— «Gærne» Norge
I går var ble han kontaktet av menneskerettighets- og fredsaktivister han kjenner fra store deler av verden.

— De spør om vi er blitt helt «gærne» i Norge. Mange ønsker å komme til Norge for å demonstrere mot Obama når han kommer 10. desember, forteller Borgen , som selv planlegger å demonstrere.

— Tror du Nobelkomiteen er blitt blendet av Obama som en internasjonal stjerne?

— Litt på fleip kan en jo si at den eneste logiske forklaringen på at Obama får prisen var at Thorbjørn Jagland hadde lyst til å hilse på han.

Den mer seriøse forklaringen er nok at de tror at pristildelingen vil binde opp Obama til å avslutte krigføringen i Afghanistan og Irak, sier Borgen.

Både i Norge og internasjonalt var mange forundret over valget av Obama. I det politiske miljøet var både Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen kritiske og mente Obama fikk prisen altfor tidlig.

— Missepris
Også internasjonalt var tildelingen kontroversiell. Utenriksredaktør Tim Marshall i Sky News mener prisen like gjerne kunne ha gått til en missedronning.

— Hvert år sier Miss World at hun ønsker fred på jorda og en verden uten atomvåpen. Dette er en fredspris for ikke å være George Bush, og jeg mener prisen er blitt mindre verdt, sier Marshall.

Michael Binyon i den konservative britiske avisa The Times mener tildelingen gjør fredsprisen til latter og tror Obama er flau over å få prisen så tidlig i presidentperioden. The New York Times konstaterer at beslutningen lamslo folk fra Norge til Det hvite hus.

— Å gi Obama fredsprisen så tidlig kan hindre snarere enn å hjelpe hans diplomatiske bestrebelser, hevder Peter Beaumont i britiske The Guardian.

Professor i internasjonal politikk, Ole Wæver, ved universitetet i København, sier til politiken.dk at tildelingen ikke gir noen mening.
Splittet i Midtøsten Både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president, Mahmoud Abbas, var fornøyde med tildelingen, mens Hamas ikke var imponert over Nobelkomiteens valg.

— Han har ikke gjort noe for palestinerne, bortsett fra å komme med løfter. Samtidig støtter han helt og fullt opp om den israelske okkupasjonen, sier Hamastalsmann Samir Abu Zuhri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer