Norge er på plastposetoppen

Årlig bruker en gjennomsnittsnordmann 180 plastposer.

HANDLER I POSE: Til tross for at det er innført miljøavgift på plastposer, er Norge det landet i Norden som bruker flest av dem i året. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HANDLER I POSE: Til tross for at det er innført miljøavgift på plastposer, er Norge det landet i Norden som bruker flest av dem i året. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norge er det landet i Norden som bruker flest plastposer per innbygger i året.

Det forteller SIFO-forsker Live Standal Bøyum, som sammen med kollega Marie Hebrok har gjennomført litteraturstudien «Forbruksreduksjon av plastposer», på oppdrag for Handelens Miljøfond.

- Årlig bruker en gjennomsnittsnordmann 180 plastposer, forteller Standal Bøyum til Dagbladet.

Dette er helt i toppen i Europa, og klart mest blant de skandinaviske landene. I Sverige ble det i fjor brukt 102 plastposer per innbygger, mens danskene brukte 80 og Tyskland bare 24, ifølge forskeren.

- Også Island og Finland brukte færre poser enn oss, sier hun.

Pris har liten betydning

Formålet med studien, som er omtalt på OsloMets nettsider, har vært å identifisere potensielle sammenhenger mellom forskjeller i faktorer og forbruksnivå med tanke på plastposer.

Standal Bøyum tror strukturelle forutsetninger, som butikktetthet, handlehyppighet, bruk av transportmidler, tilgjengelighet på posealternativer, reguleringer og sosiale konvensjoner, kan være med å forklare hvorfor Norge skiller seg ut fra de andre skandinaviske landene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.